ДПЗКУ поки не змогла розрахуватися за черговою виплатою китайського кредиту — заява
ДПЗКУ поки не змогла розрахуватися за черговою виплатою китайського кредиту — заява

ДПЗКУ сплатила 9% ($8,8 млн) від суми чергового платежу за кредитом Ексімбанку Китаю. Суму, що залишилася, виплатить Міністерство фінансів України. Про це повідомляють Українські новини, з посиланням на відповідь Мінекономіки.

«За інформацією, наданою АТ «ДПЗКУ», на виконання кредитного договору від 26 грудня 2012 року, укладеного між АТ «ДПЗКУ» та Експортно-імпортним банком Китаю, суспільство сплатило частину чергового платежу в сумі $8,8 млн доларів, що становить близько 9 % від суми платежу», — повідомили у Мінекономіки.

Як зазначається у відповіді відомства, при укладенні кредитного договору з Експортно-імпортним банком Китаю Кабінетом міністрів України в особі Міністерства фінансів України надано державну гарантію щодо своєчасного виконання позичальником (АТ «ДПЗКУ») всіх платіжних зобов'язань за кредитним договором та взято зобов'язання перед кредитором (Ексімбанк Китаю) щодо того, що у разі, якщо позичальник не сплачує належну до сплати згідно з умовами кредитного договору суму, Мінфін як гарант сплачує цю суму не пізніше 20 робочих днів від отримання письмової вимоги кредитора.

Мінфін у повному обсязі здійснить доплату неоплаченої суми за АТ «ДПЗКУ». Необхідні документи на оплату вже оформляються відповідно до регламенту», — йдеться у повідомленні.

Також, за  наданою інформацією, станом на сьогоднішній день заяви до суду про відкриття провадження у справі про банкрутство ДПЗКУ не подавалися.

У відповіді Мінекономіки також повідомляється, що з метою забезпечення виконання зобов'язань ДПЗКУ перед Експортно-імпортним банком Китаю за запозиченнями, гарантованими державою, та перед РСЕС у рамках виконання умов Генерального договору про співпрацю у сфері сільського господарства з постачання зернових до КНР у Кабінеті міністрів України створено Міжвідомчу робочу группу.

За результатами її роботи уряд України надіслав листа до Державної Ради Китайської Народної Республіки щодо врегулювання проблемних питань виконання зобов'язань ДПЗКУ, яким, зокрема, запропоновано внесення змін до чинних Кредитного договору (реструктуризація боргу) та Генерального договору.

Уряд Китаю дипломатично ухилився від переговорів та запропонував вирішувати питання реструктуризації на рівні «відповідних органів». На практиці це означає, що далі відбуватимуться переговори щодо лінії ДПЗКУ – Ексімбанк Китаю. Наразі Ексімбанк Китаю відмовив у реструктуризації. Проте українська сторона продовжуватиме наполягати на реструктуризації. Це питання буде на порядку денному візиту української делегації до Китаю на Олімпійських іграх у лютому 2022 року», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 21 січня, мала відбутися чергова виплата $96 млн за китайським кредитом Державної продовольчо-зернової корпорації України. 

Попри те, що терміни для виплати спливають, ні Кабмін, ні Мінекономіки, ні сама ДПЗКУ ситуацію не коментують. AgroPolit.com перевірив офіційні сайти відомств та жодної інформації про проведення виплати не знайшов. 

Нагадаємо, раніше журналісти видання відправляли запити до ДПЗКУ та МЕРТу з проханням прокоментувати ситуацію, але відповіді так і не отримали.

Повідомлялося, що в середині грудня 2021 року в. о. голови ДПЗКУ Василь Коваленко підтвердив, що коштів на рахунках компанії недостатньо для погашення наступного траншу китайцям і триває діалог з урядом щодо реструктуризації кредиту. За його даними, коштів було $23 млн. На останньому засіданні у 2021 році аграрний комітет звернувся з листом до  уряду з проханням звернути увагу на фінансовий стан ДПЗКУ, але відповіді так і не послідувало.

За результатами опитування проведеного AgroPolit.com, 32% аграріїв вважають, що Державну продовольчо-зернову корпорацію необхідно виставити на приватизацію для потенційних покупців. 23% опитаних вважають, що потрібно реструктуризувати китайський кредит ДПЗКУ, інші 24% підтримують ліквідацію корпорації. 11% респондентів підтримали ідею залишити компанію у державній власності та віддати борг Китаю.

За словами джерела, з китайською стороною наразі перемовин про реструткуризацію не було. «Китайська сторона чекає 21-го січня. Вони мають у своєму арсеналі ще і неприємну ситуацію з «Мотор січ». Нагадаємо, що китайська компанія Skyrizon, інвестор українського виробника авіадвигунів «Мотор Січ» через арбітражний суд у Гаазі зажадала від України компенсації у розмірі $4,5 млрд за порушення інвестиційної угоди між двома країнами. Не вирішеним є питання щодо того, яке буде рішення GAFTA про виплату чи невиплату Україною $62 млн за позовом китайців за пунктом угоди про $5 на 1 т за 2014-2017 роки. Більше того, відкритим лишається питання – чи буде аналогічний позов Китаю з 1 січня 2022 року за 2015-2021 роки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 лютого 2022
Кабмін доручив Держаудитслужбі провести фінансовий аудит ДПЗКУ
Кабінет Міністрів України доручив Державній аудиторській службі провести фінансовий аудит АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація...
3 лютого 2022
Уряд до 2027 року виплачуватиме борги ДПЗКУ, — Мінфін
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що уряд є гарантом за кредитом Державної продовольчо-зернової корпорації перед китайським...
31 січня 2022
Мінфін виплатив 2,5 млрд грн китайського кредиту ДПЗКУ
Міністерство фінансів переказало замість Державної продовольчо-зернової корпорації 2,5 млрд грн виплати за кредитом перед китайським...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...