З початку ринку землі в Україні зафіксували 12 тис.  обтяжень щодо земельної ділянки – Мін’юст
З початку ринку землі в Україні зафіксували 12 тис.  обтяжень щодо земельної ділянки – Мін’юст

З моменту відкриття в Україні ринку землі – з 1 липня 2021 року – власниками земель сільськогосподарського призначення вже укладено 78 771 угоду щодо відчуження аграрних соток і гектарів. У їх числі було 12 тис.  обтяжень щодо земельної ділянки.  Про це повідомив у facebook керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Віктор Дубровик.

За його словами, з метою дотримання прав учасників земельних правовідносин на нормативному рівні встановлений певний алгоритм дій, який застосовується, якщо стосовно земельної ділянки, яку бажає продати власник, в іншої особи є переважне право купівлі, однак власник бажає її продати іншій особі.

«У такому випадку укладенню договору купівлі-продажу передує чітко врегульована процедура, яка починається зі звернення власника до нотаріуса для реєстрації свого наміру щодо продажу земельної ділянки, стосовно якої встановлено переважне право її купівлі, продати її особі, яка не є суб’єктом такого переважного права. Такий намір реєструється як обтяження», — зазначив експерт.

За його словами, з моменту відкриття ринку землі було зареєстровано 11 929 таких обтяжень щодо земельної ділянки, з яких 1 987 на сьогодні є «активними», а 9 937 вже припинено.

Найчастіше державна реєстрація припинення обтяження у вигляді наміру продажу земельної ділянки сільгосппризначення відбувалася з підстави укладення договору купівлі-продажу ділянки», — додав Віктор Дубровик.

Ще одне обтяження, за його словами, яке підлягає обов’язковій державній реєстрації в Державному реєстрі прав, – переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, передане іншій особі.

Усе це наочно демонструє, що ринок землі активно працює, використовуючи передбачені законодавцем процедури, і забезпечують належний рівень охорони прав його учасників. Про ефективність запровадженої моделі реалізації власником земельної ділянки свого право на її відчуження свідчить, зокрема, і той факт, що з моменту відкриття ринку землі жодна державна реєстрація, проведена за новими процедурами, не була скасована Мін’юстом за результатами розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно», — наголосив Дубровик.

Нагадаємо, що станом на 24 січня 2022 року, середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 024 грн. За цей період було здійснено 30 180 операцій купівлі-продажу земельних ділянок загальною площею 109 215 га.

«Прозорро.Продажі» розробили та запустили окремий відкритий модуль аналітики з ключовими показниками щодо проведення в Україні земельних аукціонів. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 січня 2022
Укрлендфармінг зосередиться на оренді землі, а не її купівлі, — Бахматюк
Група аграрних компаній «Укрлендфармінг» не купувала землю після відкриття ринку, а зосередилася на її оренді. Про це у інтерв'ю...
31 січня 2022
Уряд затвердив форму договору про встановлення земельного сервітуту для розміщення об’єктів енергетики
Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Типової форми договору про встановлення земельного сервітуту для розміщення...
30 січня 2022
Чайківський розповів, як на ринок землі в Україні вплине військова агресія Росії
Якщо Росія продовжуватиме нарощувати ескалацію воєнного конфлікту на території України, у законодавчій роботі, яка стосується ринку землі в України,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...