Події в Казахстані не вплинуть на український АПК – думка
Події в Казахстані не вплинуть на український АПК – думка

Внутрішні політичні збурення у Казахстані не вплинуть на взаємодію з Україною в частині АПК. Про це у коментарі AgroPolit.com розповів президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

Нагадаємо, що наразі Казахстан вжив заходів щодо регулювання експорту зерна після обговорень між державою та галузевими спілками, щоб забезпечити доходи зерновиробникам.

Крім того, за даними видання Eldala, з 6 січня 2022 року в країні запровадили заборону на вивезення худоби терміном на 6 місяців, а також картоплі та моркви (аби стабілізувати ціни та уникнути їх дефіциту на внутрішньому ринку).

Казахстан постачає в Україну мінеральні добрива, які ми щороку закуповуємо в обсязі до 50 тис. т. Окрім цього ми отримуємо з цієї країни ще деякі види екзотичних фруктів та горіхи. В Казахстан Україна постачає олію, цукор і деякі види молочних продуктів. Хоча в останні роки молочний експорт майже зупинився. Тому політичні події в середині Казахстану не мають ні великого стратегічне значення, ні впливу на український агросектор», – пояснив Леонід Козаченко.

За словами Козаченка, казахстанський агробізнес переймав у нас певні навички у веденні великого аграрного бізнесу та діджалізації в секторі.

Підстава – у Казахстані почали створюватися великі сільськогосподарські підприємства. Крім того український агробізнес ділився з казахами досвідом в питанні сортів української селекції.

От це зараз призупиниться на жаль», – пояснив він.

Довідка: 2 січня 2022 року у Казахстані у Жанаозені (місто у Мангістауській області, на заході країни) розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ. Вони переросли у масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривали масові акції протесту, загинули щонайменше 30 осіб. У Казахстані кількість затриманих під час масових протестів зросла майже до 10 тисяч осіб. Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів.

ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. 11 січні Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв призначив Аліхана Смаїлова новим прем'єр-міністром країни. Наразі очікується виведення військового котенгенту протягом наступних днів з країни, у зв’язку зі стабілізацією внутрішньої ситуації.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 січня 2022
Озвучено потенціал аграрної взаємодії між Україною та Казахстаном
Україна має великий потенціал аграрної взаємодії з Казахстаном. Про це в ексклюзивному блозі на АgroРolit.com розповів Надзвичайний і Повноважний...
14 січня 2022
Посол Казахстану в Україні прокоментував чи вплинуть внутрішні хвилювання на торговельні відносини між нашими країнами
Внутрішні хвилювання в Казахстані не вплинуть негативно на українсько-казахські відносини. Про це в ексклюзивному блозі на АgroРolit.com розповів...
14 січня 2022
Україна і Казахстан – три питання про політично-аграрну взаємодію
Дархан Калетаєв Надзвичайний  і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні розповів про наслідки внутрішніх заворушень для подальшої...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...