Україна та ЄС збільшує товарообіг
Україна та ЄС збільшує товарообіг

Президент Петро Порошенко оцінює частку Європейського Союзу в загальному експорті українських товарів і послуг в 39,2%. Про це він повідомив в щорічному посланні Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2016.

“Головною альтернативою російському для нас є ринок Євросоюзу. З 1 січня запрацювала поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС. Збільшення нашого експорту до Євросоюзу в першому півріччі становило 7%, а частка Європейського Союзу в загальному експорті товарів уже зараз становить 39,2%”, – сказав Президент.

Він зазначив, що в Україні відбуваються структурні зміни в географії зовнішньої торгівлі.

“Ми відкриваємо для себе східні ринки. У соціальних мережах я бачив чимало іронії щодо свого літнього візиту в Південну Азію. А тим часом в 1 півріччі найбільшими темпами зростав наш експорт в Індонезію. Уявіть собі, він збільшився в 7 разів. Зрозуміло, що це зростання з Індонезією починалося з дуже низького рівня, але і перспективність очевидна”, – підкреслив Президент.

Порошенко резюмував, що Україні важливо шукати нові ринки збуту своїх товарів.

Нагадаємо, Порошенко оцінює втрату української економіки від закриття Росією своїх ринків для українських товарів і послуг в 15 млрд доларів.

1 січня набув чинності закон, підписаний 31 грудня Президентом Росії Володимиром Путіним, про припинення дії договору про вільну торгівлю з Україною в рамках СНД.

businessua.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...