У Мінгагрополітики обіцяють спростити процедури купівлі/продажу землі
У Мінгагрополітики обіцяють спростити процедури купівлі/продажу землі

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулося друге засідання Земельного штабу на якому розглянули функціонування моніторингу ринку земель. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики. 

«Ринок землі демонструє стабільне зростання, його робота прозора та прогнозована. На сьогодні наше завдання – спростити та усунути недолугі процедури, які заважають ринку працювати», – зазначив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Він акцентував на завищених показниках оціночної вартості земель сільськогосподарського призначення.

«Це викликає нерозуміння в людей, адже визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості здійснюється автоматично на підставі офіційних даних, внесених до Єдиної бази», – сказав міністр.

Заступниця голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова зауважила, що Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості не є статичним. І чим більше в базі стає угод, що є аналогами для вирахування оціночної вартості об’єктів нерухомості, тим більш наближеним до ринкового стає показник оціночної вартості. Тому оціночна вартість одного і того ж об’єкта з часом може змінюватися.

Оціночну вартість платник податку може отримати ще на стадії прийняття рішення про продаж об'єкта нерухомості. І поки він буде шукати покупця, в нього буде час визначитись, яка саме: визначена модулем-оціночна, чи визначена суб'єктом оціночної діяльності – ринкова, влаштовує його як платника податку», – розповіла Бєлова.

Вона зазначила, що ринкову вартість об’єкта можна замовити заздалегідь, оскільки Податковим кодексом передбачено, що звіт про оцінку чинний протягом 6 місяців. За цей же час можна забезпечити і його рецензування.

У Фонді державного майна радять власникам земельних ділянок максимально коректно заповнювати вихідні дані про об’єкт, оціночну вартість якого потрібно визначити.

Якщо у користувачів виникають сумніви щодо правильності заповнення даних, вони можуть скористатися спеціальними розробленими Фондом інструкціями з формування е-довідки для різних типів об'єктів нерухомого майна. Усі вони є на сайті Фонду держмайна», – повідомила заступниця голови фонду.

Нагадаємо, що за останню добу в Україні здійснено 1 055 земельних операцій.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2021
Ринок землі: в Україні заключили 17,3 тисячі земельних угод
Станом на 16 вересня в Україні здійснено 17 284 земельних угод. Про це йдеться у новому спільному...
14 вересня 2021
Ринок землі: в Україні оформлено понад 15,5 тисяч земельних угод
Станом на 14 вересня в Україні здійснено 15 534 земельних угод. Про це йдеться у новому спільному...
14 вересня 2021
Експерт пояснив, як легалізувати договори емфітевзису в умовах вільного ринку землі
Із запуском ринку землі в Україні складна ситуація склалася із угодами по емфітевзису: договори укладені, гроші вже сплачені, але ділянка по суті має...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...