На кадастровій карті України з'являться дані про зрошувальні системи
На кадастровій карті України з'являться дані про зрошувальні системи

У разі підписання Президентом України Закону України № 5202-д, програма розвитку зрошувальних систем має запрацювати вже в 2022 році. Про це під час наради щодо удосконалення законодавства та розробки заходів з відновлення зрошувальної інфраструктури України повідомив заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький, передає прес-служба відомства.

Участь у заході взяли представники міністерства, Державного агентства водних ресурсів України, Державного агентства рибного господарства України, Інституту водних проблем і меліорації НААН, Міністерства фінансів України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко насамперед зазначив, щодо прийняття в першому читанні законопроекту № 5202-д про створення об’єднання водокористувачів (ОВК) є надзвичайно важливим кроком в впровадженні реформи зрошення, яка вже має чітку дорожню карту.

Однією з головних ідей Закону є недопущення утворення монополії на водні ресурси та інфраструктуру, а також прозоре й справедливе тарифоутворення», — підкреслив міністр.

Також законопроект передбачає:

  • створення об’єднання водокористувачів (ОВК);
  • передачу їм в управління частини меліоративної інфраструктури;
  • створення правової бази для інвестицій у меліорацію та спрощення адміністративних процедур щодо будівництва й експлуатації меліоративних мереж та об’єктів.

Як зазначили учасники наради, на сьогоднішній день за офіційними статистичними даними в Україні обліковується 5485,3 тис.га меліорованих, у тому числі 2178,3 тис.га зрошуваних і 3307,0 тис.га осушуваних земель, із них фактично поливається біля 540 тис. га, а водорегулювання здійснюється на площі менше 300 тис.га.

Для розвитку меліорованих земель сьогодні необхідні значні капітальні вкладення в реконструкцію та модернізацію вже наявних зрошувальних систем та побудову нових з метою недопущення втрати родючості грунтів.

Також учасники наради обговорили необхідні зміни до нормативно-правових актів. Зокрема, після вступу в дію Закону України № 5202-д будуть внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру», а також дані про зрошувальні системи на кадастрову карту України.

Нагадаємо, Рада підтримала в першому читанні законопроект про меліорацію земель.

Детальніше про переваги документу читайте у матеріалі - Зрошення та меліорацію в законі 5202-д  – що принесе ринку створення об’єднання водокористувачів  та стимулювання гідротехнічної меліорації земель.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 жовтня 2021
Експерти пояснили, як виправити помилки, допущені при оформленні земельних ділянок Держгеокадастром
На кадастрових планах відповідних земельних ділянок, при оформленні яких у відомостях Державного земельного кадастру  були допущені помилки під...
17 вересня 2021
Чехія впроваджуватиме в Україні пілотні проєкти з іригації
16 вересня 2021 року в Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася зустріч між представниками Міністерства агарної політики та...
10 вересня 2021
Уряд підтримав передачу функцій територіальних органів Держрибгоспу до Державного агентства з питань меліорації
Кабінет міністрів підтримав проект постанови «Деякі питання територіальних органів Державного агентства меліорації та рибного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...