В Україні запустили чат-бот лісової галузі
В Україні запустили чат-бот лісової галузі

Відтепер у кілька кліків можна повідомити Держлісагентство про виявлені лісові пожежі, незаконні рубки, полювання, надіслати запит на інформацію чи повідомити про невиконання договорів. А ще новий телеграм-бот надає перелік корисних посилань на важливі веб-ресурси у лісовій сфері. Про це повідомляє прес-служба уряду.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль презентували чат-бот лісової галузі й розповіли, як рухається цифровізація довкільної сфери.

«Великою проблемою завжди була закритість держорганів від суспільства і невміння оперативно реагувати на запити та потреби громадян. Із цим ми зараз активно боремось за допомогою цифровізації — переводимо усі адміністративні екопослуги в онлайн та забезпечуємо вільний доступ громадськості до екологічної інформації», — розповів Руслан Стрілець.

Першим кроком у цьому напрямку став запуск у грудні 2020 року гарячої лінії «Міндовкілля на зв’язку» у співпраці з Урядовим контактним центром. За телефоном 0800500115 кожен може отримати загальну інформацію стосовно діяльності Міністерства: перевірити, чи є у підприємства дозвіл на викиди в повітря, проконсультуватися стосовно отримання адмінпослуг, оформити скаргу. Запуск telegram-бота Держлісагентства — наступний крок на шляху налагодження діалогу з українцями.

У кожному обласному управлінні Держлісагентства є команда для оперативного реагування на запити, оформлені через Телеграм, — пояснив Віктор Смаль принцип роботи бота. — Залежно від тематики звернення, бот надішле повідомлення людині в конкретному регіоні. Не хвилюйтеся, якщо ви не отримаєте відповідь одразу. Якщо затримка буде більшою, ніж це визначає внутрішній регламент, система зробить оповіщення адміністратору вищого рівня. Ваше питання буде вирішено».

Чат-бот стане в нагоді кожному, хто:

  • став свідком незаконної рубки;
  • виявив у лісі пожежу;
  • знає, де орудують браконьєри;
  • має зауваження щодо невиконання умов аукціонних договорів поставки лісопродуктів
  • хоче отримати оперативну відповідь на свої запитання.

Щоб почати користуватися ботом, достатньо натиснути «старт» і обрати ланцюжок взаємодії. Користувачі можуть надсилати фото «з місця подій», геолокацію та відповідні документи.

Окрім telegram-бота, за останній рік в лісовій сфері державою вже втілено низку цифрових рішень:

  • Вперше в історії України торги із обробленої деревини проведені онлайн (у Львівській області), і незабаром цей формат торгів буде масштабований на всю країну.
  • Ведеться робота з дешифрування космічних знімків із поєднанням технологій дистанційного зондування Землі для того, щоб вперше за часів незалежності встановити точну площу лісових насаджень в Україні.
  • Розробляється нова державна система електронного обліку деревини.
  • Переведені в онлайн-формат дві найбільш масові адміністративні послуги у лісовій галузі: отримання лісорубного квитка і отримання сертифікату про походження лісоматеріалів. В бета-тесті вони вже доступні на #ЕкоСистема.

Посилання на TG-БОТ.

Нагадаємо, в Україні проведуть інвентаризацію водних і лісових ресурсів в ОТГ.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 листопада 2022
У Міндовкілля підраховуватимуть збитки лісової галузі від війни
В Україні порахують збитки державному лісовому фонду, а також приватним лісокористувачам та користувачам мисливських угідь внаслідок збройної агресії...
4 жовтня 2022
ПРООН допоможе Україні цифровізувати лісову галузь – меморандум
Україна підписала меморандум з UNDP Ukraine (Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй) щодо підтримки диджиталізації лісової галузі. Про...
15 жовтня 2021
Україна може скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку в Євросоюз в обмін на €600 млн
Україна скасує мораторій на експорт лісу-кругляка в Євросоюз в обмін на €600 млн.  Такий висновок випливає зі спільної заяви, яку на саміті...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...