В АМПУ розповіли, як спростять процедуру оформлення вантажів у портах
В АМПУ розповіли, як спростять процедуру оформлення вантажів у портах

Cпрощення процедур оформлення вантажів у портах – не менш важливе питання, ніж будівництво нових терміналів та залучення інвестицій. Про це повідомляє пресслужба АМПУ. 

Керівництво МІУ оголосило курс на дерегуляцію процедур в портовій галузі. Це друга фаза дерегуляції. Перша була в 2015 році, тоді вдалося скасувати роботу комісій на суднах і перейти до огляду суден за принципами аналізу ризиків та впровадити електронне оформлення приходу суден».

Як підкреслив директор Департаменту організації роботи портів ДП «АМПУ» В`ячеслав Вороной, у планах – завершення впровадження електронного оформлення суден відповідно до світових стандартів. Йдеться про впровадження електронного блоку відходу судна, забезпечення інтеграції з митною службою в розрізі автоматичного обміну даними.

Підготовлені зміни до Порядку, що передбачають безстрокову реєстрацію роботи лінії (лінія реєструється один раз і працює до тих пір, поки вона не порушить умови роботи), впроваджується більш прозорий механізм реєстрації та прибираються зайві документи та етапи.

Він додав, що повернулися до питання створення електронного модулю для трансшипменту, впровадження якого, дозволить відійти від необхідності оформлення додаткових декларацій. Ще одне питання — впровадження електронної товаро-транспортної накладної — фактично, єдиного документа, який заважає повному електронному оформленню вантажів, що слідують з портів до внутрішніх митниць.

Як зазначив Вячеслав Вороной, потребує вирішення ще одне важливе питання, — забезпечення умов для бункерування суден.

Через відсутність заправки в портах, всі судна змушені заправлятися в Туреччині, Румунії або за 12-ти мильною зоною. Це відбувається через те, що свого часу митниця заборонила оформляти паливо для бункерування, як транзитне. Ми звернули увагу на це важливе питання, і сподіваємося на його вирішення» — зазначив директор Департаменту організації роботи портів ДП «АМПУ».

Зазначається, що спрощення процедур оформлення вантажів у портах – не менш важливе питання, ніж будівництво нових терміналів та залучення інвестицій.

Нагадаємо, що портам потрібно 5 мільярдів щорічно на модернізацію.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 вересня 2021
Держава залучає $40 млн інвестицій в Чорноморський порт для покращення логістики в агросекторі
Адміністрація морських портів України та дочірня компанія Швейцарської RISOIL S.A. підписали договір про взаємодію. Йдеться про реалізацію...
6 вересня 2021
Вантажообіг портів України за 8 місяців 2021 року склав 91,7 млн т вантажів
За підсумками 8 місяців поточного року портовими операторами у морських портах України оброблено 91 мільйон 729...
2 серпня 2021
Два морських порти перейдуть у концесію до кінця року
До кінця року буде завершена передача в концесію ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» та ДП «Херсонський морський торговий...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...