Фермери в Україні виробляють 10% аграрної продукції держави, у світі – 85%, – експерт
Фермери в Україні виробляють 10% аграрної продукції держави, у світі – 85%, – експерт

Фермерські господарства виробляють понад 85% світових обсягів аграрної продукції, тоді як в Україні цей показник ледь перевищує 10%. Як передає Укрінформ, такі дані навів голова Союзу українського селянства (СУС) Іван Томич під час брифінгу «ООН оголосила 2019-2028 роки десятиліттям сімейних фермерських господарств. Що зробила Україна в цьому напрямку?»

Томич нагадав, що за формою організації праці 90% усіх агрогосподарств світу – родинні ферми. За його словами, у Європі цей показник ще більше.

«Приміром, у Нідерландах — 98%, в сусідній Польщі – понад 90%. Натомість у Латинській Америці, частині Азії, в колишніх республіках СРСР ситуація протилежна: частка сімейних ферм становить 5-15%. На жаль, до таких держав належить і Україна. За кількістю землі наділ українського фермерства — 15%, приблизно 4,5 млн га. При цьому, фермери забезпечують трохи більше 10% валового виробництва сільськогосподарської продукції», — розповів голова СУС.

Він впевнений, що збільшити кількість фермерів, підвищити ефективність сільгоспвиробництва і таким чином гарантувати продовольчу безпеку та цінову стабільність на ринку харчів допоможе імплементація рекомендацій ООН, яка оголосила 2019-2028 роки десятиліттям сімейних фермерських господарств. Утім, за словами Томича, в Україні не поспішають прислухатися до цих порад.

Сума дотацій для фермерів останніми роками не перевищує 15-25 грн на гектар. Тоді як у світі цей показник коливається від 250 до понад 400 євро. Приміром, у Європі — приблизно 300 євро на гектар, в Японії — 600 євро», — наголосив голова Союзу українського селянства.

До проблеми відсутності фінансових стимулів він додав масові перешкоди для доступу до землі, до ринків збуту продукції, відсутність належного захисту права приватної власності.

Як наслідок, стверджує Томич, чимало фермерських господарств закриваються. Він навів дані, згідно з якими приблизно 7% власників таких господарств із західних областей України виїхали працювати на полях колег-фермерів за кордоном.

Також приблизно 10-12 тис. українських фермерів працюють «в тіні». А сама фермерська професія стала однією із найнебезпечніших в Україні: за роки Незалежності, наводить цифри Томич, внаслідок нападів, грабежів, рейдерських атак загинуло майже 50 фермерів.

Нагадаємо, що у 2021 році виріс експорт агропродукції у грошовому еквіваленті.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 вересня 2021
Закон 4046 про стимулювання діяльності фермерських господарств  — як держава дотуватиме з бюджету фермерів
Парламент сьогодні у другому читанні та в цілому проголосує за закон про державну підтримку фермерів — № 4046 «Про внесення змін до...
23 серпня 2021
Українська аграрна галузь почала активно відновлюватися, — Денис Шмигаль
Аграрна галузь в Україні почала активно відновлюватися, і цьогоріч очікується один із рекордних врожаїв зернових, зокрема пшениці. Про це заявив...
21 серпня 2021
В Україні порахували фермерські господарства – тенденція до зростання
На 1 липня 2021 року кількість фермерських господарств становила 48,4 тис. При цьому у 2013 році...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...