Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ на сотні мільйонів гривень
Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ на сотні мільйонів гривень

Посадові особи корпорації спільно із суб’єктами господарювання налагодили злочинну схему розтрати майна ДПЗКУ, збитки від реалізації якого сягають сотень мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба поліції.

Викрили неправомірну діяльність службових осіб Державної продовольчо-зернової корпорації України оперативники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції. 

Правоохоронці встановили, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару. В ході слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що значно нижче ринкової. Так, лише протягом січня-травня цього року було укладено близько 10 збиткових зовнішньо-економічних контрактів на експорт зерна. 

Відомо також про факти зловживання посадовців корпорації під час укладення договорів про страхування майна. Тариф за оформленим документом був у 3-5 разів вищий за ринкову вартість подібних послуг.

Наразі поліцейські проводять санкціоновані обшуки у приміщеннях ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України, в офісах суб’єктів господарювання та за місцем проживання фігурантів. Обшуки проводяться на території кількох областей. Вже вилучено документацію та електронні носії інформації, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора триває. Кримінальне провадження розслідується за ч. ч. 2, 4 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Встановлюється точна сума завданих неправомірними діями посадовців ДПЗКУ збитків. Вирішується питання щодо повідомлення причетним особам про підозри.

Нагадаємо, раніше особисте джерело AgroPolit.com у корпорації повідомило, що Національна поліція України проводить обшуки у Державній продовольчо-зерновій корпорації через підозру у розтраті $50 млн керівництвом корпорації в 2021 році за зовнішньоекономічними контрактами. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 вересня 2021
Викрито схему розкрадання 17 га особливо цінної землі
10 вересня 2021 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП повідомили колишньому в.о. директора державного підприємства та...
24 серпня 2021
Названо зарплату керівника ДПЗКУ, через яку підприємство отримало багатомільйонні збитки
У першому півріччі 2021 р. акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» отримало чисті збитки сумою...
18 серпня 2021
Керівника ДПЗКУ, якого підозрюють у розкраданні 71 млн грн, суд відправив під домашній арешт
Керівника Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка, якого підозрюють у розкраданні 71 мільйона гривень, відправили під...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...