У ДПЗКУ через підозру в розтраті $50 млн проводять обшуки
У ДПЗКУ через підозру в розтраті $50 млн проводять обшуки

Національна поліція України проводить обшуки у Державній продовольчо-зерновій корпорації через підозру у розтраті $50 млн керівництвом корпорації в 2021 році за зовнішньоекономічними контрактами. Про це AgroPolit.com повідомило особисте джерело в корпорації.

За даними джерела, наразі у корпорації відсутнє керівництво. Приміщення ДПЗКУ, де проходять обшуки, заблоковано, нікого не впускають та не випускають.

В ухвалі Печерського районного суду зазначається, що у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ДПЗКУ, за попередньою змовою з бенефіціарними власниками суб'єктів господарювання, у тому числі компаній-нерезидентів, здійснили розтрату державного майна (зернових), які перебували у їх віданні шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні-компанії нерезиденти за заниженою вартістю без здійснення попередньої оплати, а також оплати послуг зі зберігання та перевалки зернових без їх фактичного виконання.

Повний текст ухвали суду знаходиться у розпорядженні AgroPolit.com

AgroPolit.com надіслав інформаційні запити у ДПЗКУ та Національну поліцію України щодо події, але відповіді поки не отримав.

Зокрема, кореспондент видання поставив наступні запитання:

  • Прокоментуйте, будь ласка, інформацію про обшуки працівниками Нацполіції (10.08.2021 року) у приміщенні Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) по вул. Саксаганського-1.
  • Чи відповідає дійсності, що слідчі проводять обшуки у ДПЗКУ через підозру у розкраданні вищим керівництвом компанії державного майна (зернових), яке перебувало у віданні ДПЗКУ, а саме – за фактом розтрати $50 млн за зовнішньоекономічними контрактами керівництвом корпорації в 2021 році?

Нагадаємо, «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) не змогла виконати контракт з постачання 60 тис. т української кукурудзи на Trans Trade (бенефіціарним власником якої є Роман Терещенко). Це, в свою чергу, призвело до зриву поставки даного обсягу на кінцевого покупця — компанію Holbud Ltd. Цікаво, що прізвище Терещенка також фігурує в ухвалі суду.

Повідомлялося, що наприкінці липня 2021 року СБУ викрила масштабну корупційну схему в «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» (ДПЗКУ). Колишній директор її філії підозрюється у розтраті майже 15 млн гривень бюджетних коштів.

Раніше прозвучала заява, що до дефолту ДПЗКУ залишилося 8-12 місяців, а у березні поточного року Державним бюро розслідувань ( ДБР) було викрито системну корупційну схему службових осіб. Раніше У ДПЗКУ виникли проблеми через страхування майна Державної продовольчо-зернової корпорації України із завищеним страховим тарифом, через який в офісі ДПЗКУ 19 лютого пройшли обшуки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 листопада 2021
НАБУ повідомило про підозру у справі про розтрату зерна на 3,2 млн з Держрезерву
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили в.о. директору Охтирського комбінату...
18 серпня 2021
Керівника ДПЗКУ, якого підозрюють у розкраданні 71 млн грн, суд відправив під домашній арешт
Керівника Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка, якого підозрюють у розкраданні 71 мільйона гривень, відправили під...
14 серпня 2021
Мінекономіки ініціює робочу групу для трансформації Державної зернової корпорації
Міністерство економіки вирішило ініціювати створення робочої групи для трансформації Державної продовольчої зернової корпорації у «прозору та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...