Аграрії просять міністра інфраструктури підвищити тариф металургам на ж/д перевезення на додаткові 2 млрд грн
Аграрії просять міністра інфраструктури підвищити тариф металургам на ж/д перевезення на додаткові 2 млрд грн

Аграрії просять міністра інфраструктури Олександра Кубракова підняти тариф металургам на додаткові 2 млрд грн. «Укрзалізниця» вийшла з ініціативою підйому ж/д тарифів, в рамках якої компанія отримає додатково 1,7 млдр грн в цьому році, і 10 млрд грн в наступному.

У свою чергу, громадська організація «АОГУ«Термінатор» Юрія Щукліна в листі Олександру Кубракове, текст якого є в розпорядженні AgroPlit.com.com, запропонувала провести збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 1-го тарифного класу на 38,5% з 1 вересня 2021 р (в 1 етапі), що дозволить залучити додаткові кошти вже в поточному році.

«Поступове збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 2-го тарифного класу з 01 вересня 2021 року на 8% і з 1 січня 2022 р ще на 6,5%, що відповідає загальному збільшенню чинного тарифу на 15%, може привести до відтоку вантажів 2 тарифного класу з залізничного транспорту на річковий і автомобільний транспорт. Також зазначаємо, що перевезення зазначених вантажів для «Укрзалізниці» рентабельні і мають позитивну динаміку до зростання», — прокоментували в« АОГУ «Термінатор».

У «АОГУ«Термінатор» вважають недостатнім збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 1-го тарифного класу з 1 вересня 2021 року на 8% і з 1 січня 2022 року на 20,4%, що відповідає загальному збільшенню чинного тарифу тільки на 30%.

Адже останніми роками вантажі 1 тарифного класу систематично транспортувалися з негативною рентабельністю, «Укрзалізниця» не мала можливості проводити оновлення рухомого складу та залізничної інфраструктури. Зараз «Укрзалізниця» вимагає значних капітальних вкладень в інфраструктуру. Також зазначаємо позитивну цінову кон'юнктуру на експортні вантажі 1 тарифного класу, тобто транспортна складова у вартості вантажів 1 тарифного класу значно зменшилася», — акцентували в «АОГУ «Термінатор».

Відзначається, що впровадження зазначеної ініціативи зменшить різницю між тарифами перевезення для вантажів 2 тарифного класу і 1 тарифного класу до 5%.

Крім того, провести незначне збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 2-го тарифного класу на 2%. Зазначене підвищення тарифів не призведе до втрати залізної вантажів 2 тарифного класу.

«Зазначені тарифні ініціативи дозволять збільшити додаткові доходні надходження« Укрзалізниці» протягом 2021 р до майже 3,5 млрд грн», — підсумували експерти.

Нагадаємо, що в Міністерстві інфраструктури України вважають, що зближення класів допоможе «Укрзалізниці» залучити вже в цьому році додаткові 2 млрд грн. У той же час громадськість наполягає на тому, що таких заходів недостатньо — і просять підняти тарифи ще вище.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 серпня 2021
«Укрзалізниця» підвищила тарифи на перевезення зерна
«Укрзалізниця» підвищила тарифи на перевезення зерна. Про це повідомляє сайт компанії. У повідомленні ідеться, що 17 серпня 2021 року...
6 серпня 2021
Аграрії підтримали рішення РНБО запровадити в Укрзалізниці посаду тимчасового керуючого в особі міністра інфраструктури
Українські аграрії підтримують останнє рішення РНБО від 30 липня 2021 року про введення тимчасового керівництва на «Укрзалізниці» (УЗ) в...
30 липня 2021
ЄБА звернулась до президента з проханням не допутити зростання тарифів на залізничні перевезення 
Європейська Бізнес Асоціація не підтримує запропонований Мінінфраструктури проект наказу щодо зміни коефіцієнтів тарифів на перевезення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...