Мін'юст оновив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами – деталі
Мін'юст оновив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами – деталі

Мін'юст оновив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Відповідний наказ від 30 червня 2021 року № 2339/5 набрав чинності 3 липня. Зміни пов'язані з оновленням законодавства, яке регулює обіг земель сільськогосподарського призначення, пише jurliga.ligazakon.net. 

Згідно з документом при посвідченні правочину щодо відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріус перевіряє дотримання встановлених вимог до набувачів права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Посвідчення такого правочину здійснюється за наявності протоколу проведення перевірки набувача, складеного відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів. Протокол проведення перевірки набувача долучається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса.

Також визначено, що договори дарування, довічного утримання, спадкові договори, предметом яких є земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності, посвідчуються лише в разі відчуження таких земельних ділянок на користь іншого з подружжя, родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи). Ця вимога не поширюється на земельні ділянки несільськогосподарських угідь (крім земельних ділянок під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок) та земельні ділянки для садівництва.

При посвідченні договору про відчуження земельної ділянки, щодо набуття у власність житлового будинку (крім багатоквартирного), будівлі або споруди, які розташовані на земельній ділянці(ках), нотаріусу подається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, отриманий в порядку, встановленому законом. Відомості з цього витягу зазначає нотаріус у тексті договору.

Визначено, що за договором міни земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути обміняні лише земельні ділянки, розташовані у тому самому масиві земель сільськогосподарського призначення, за правилами, визначеними частиною другою статті 371 Земельного кодексу.

Відомості про масив земель сільськогосподарського призначення та земельні ділянки, розташовані в ньому, нотаріус отримує з Державного земельного кадастру.

Установлено, що нотаріус при посвідченні правочину про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення обов'язково перевіряє наявність переважного права купівлі такої земельної ділянки в порядку, встановленому статтею 130-1 Земельного кодексу.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, щодо якої в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстрований намір щодо продажу, посвідчується нотаріусом, якому було подано заяву про державну реєстрацію такого наміру.

З метою перевірки дотримання вимог, встановлених Земельним кодексом щодо ціни продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), нотаріусу подається нормативна грошова оцінка таких земельних ділянок.

Для посвідчення правочину про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріус має право витребовувати від фізичної або юридичної особи — набувача такої земельної ділянки додаткові відомості та документи з метою перевірки дотримання вимог, встановлених Земельним кодексом.

Нагадаємо, що з початку відкриттям ринку землі в Україні було здійснено 322 транзакції пов’язані із землею. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 вересня 2021
Експерт пояснив, чому нотаріуси в Україні не хочуть працювати із оформленням угод купівлі-продажу землі
Частина нотаріусів в Україні не хочуть працювати із оформленням угод купівлі-продажу землі. Про це заявила керівник департаменту агропромислового...
31 серпня 2021
Названо основні проблеми нотаріусів із відкриттям ринку землі в Україні
Основними проблемами нотаріусів з відкриттям ринку землі в Україні є багатоетапність, штрафи, спільне майно подружжя. Про це заявив співзасновник...
8 липня 2021
Експерт розповів, коли активізується продаж землі
Після відкриття ринку землі в Україні ділянки з категорії розпайованих продаються неактивно. Про це в коментарі ГолосUA повідомив економіст Олег...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...