Міністр інфраструктури почув аграріїв і готовий підняти залізничні тарифи на додаткові 20 млрд грн на рік
Міністр інфраструктури почув аграріїв і готовий підняти залізничні тарифи на додаткові 20 млрд грн на рік

У Міністерстві інфраструктури України вважають, що зближення класів допоможе «Укрзалізниці» залучити вже в цьому році додаткові 2 млрд грн. У той же час громадськість наполягає на тому, що таких заходів недостатньо — і просять підняти тарифи ще вище. Відомство оприлюднило для обговорення проект наказу про зміну коефіцієнтів, що використовуються для формування тарифів на перевезення вантажів, пише Iatifundist.com.

«Документ розроблений з метою зміни тарифів для перевезення вантажів і порожніх вагонів, а також удосконалення тарифної політики на залізничному транспорті», — сказано в проекті наказу.

Міністерство пропонує поступово збільшити тарифи на перевезення групи вантажів першого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року збільшити їх ще на 20,4%. Також пропонується збільшити тарифи на перевезення вантажів другого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року і ще на 6,5% з 1 січня 2022 року.

Олександр Кубраков міністр інфраструктури сказав:

«Це рекордне збільшення тарифів. Вперше мова йде не про індексацію тарифів, а про зближення класів. Це дозволить вже в цьому році «Укрзалізниці» залучити додаткові 2 млрд грн, а в наступному — рекордні 10 млрд грн » При цьому, за його словами, представники галузевої громадськості наполягають на ще більшої уніфікації тарифів.

І додав:

Сьогодні ми отримали перші листи від громадськості, які наполягають на ще більшої уніфікації та беззбитковості перевезень вантажів, що дозволить залучати щорічно до 18-20 млрд грн».

Він підкреслив, що остаточне рішення про ставки тарифів буде прийнято за результатами громадського обговорення.

Особливо активно виступили аграрні асоціації проти такої ініціативи Мінінфраструктури. І вимагають залишити незмінними тарифи для аграріїв на зерно.

Збільшення рівня тарифів на перевезення зернових вантажів на 8% з вересня поточного року і ще на 6,5% на початку 2022 року не має економічного обґрунтування, так як перевезення таких вантажів зараз відрізняється позитивною рентабельністю. Пропоноване збільшення тарифів тільки призведе до відтоку зернових вантажів з ж / д транспорту на автомобільний і річковий», — сказав Владислав Белах президент Центру аграрної логістики та інфраструктури. 

Особливість даних вантажів в тому, що їх легко переорієнтувати на інші види транспорту  міністр інфраструктури Олександр Кубраков підтримує позицію аграрних асоціацій.

На залізничні перевезення руди тарифи нижче, ніж на перевезення зерна. Тому в заяві даних асоціацій є резон.

Вважаю, що потрібно нам ще раз переглянути тарифи спільно з Мінагрополітики та іншими міністерствами і тільки потім приймати зважене і вигідне для всіх ринків рішення», — заявив Олександр Кубрак.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» готова до перевезення рекордного врожаю зерна.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 серпня 2021
На «Укрзалізниці» можливе запровадження тимчасового керівництва через загрози нацбезпеці
РНБО ініціювала введення тимчасового керівництва на Укрзалізниці через критичний стан підприємства, що загрожує йому банкрутством і становить загрозу...
23 червня 2021
«Укрзалізниця» готова до перевезення рекордного врожаю зерна
АТ «Укрзалізниця» та приватні оператори заявляють про готовність до перевезення врожаю зернових і олійних культур залізничним...
28 квітня 2021
«Укрзалізниця» сформувала резерв у 300 локомотивів для перевезення вантажів та пасажирів
Укрзалізниця, станом на 27 квітня 2021 року, сформувала майже 300 резервних вантажних та пасажирських локомотивів для забезпечення потенційного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...