Україна здобула нові лідируючі позиції у рейтингах світових експортерів агропродукції
Україна здобула нові лідируючі позиції у рейтингах світових експортерів агропродукції

У 2020 р. Україна, попри значні обмеження міжнародної торгівлі, що були пов’язані з розповсюдженням пандемії коронавірусу COVID-19, спромоглася утримати високі місця у глобальних рейтингах експортерів окремих агропродовольчих товарів. Також Україна посіла лідируючі позиції за обсягами експорту шроту і макухи, проса, ячменю, меду, ріпаку та інших видів сільгосппродукції. Про це розповів старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, інформує Kurkul.com.

За його словами, Україна вже звично посіла перше місце за обсягами експорту соняшникової олії. Торік зарубіжні продажі цього продукту сягнули рекордних 6860 тис. т. 

Збільшивши продаж шроту і макухи (переважно з соняшнику) з 4957 тис. т у 2019 р. до 5 522 тис. т (+11 %) у 2020 р., Україна стала лідером серед експортерів цих продуктів на міжнародному ринку. 

Наша держава також очолила світовий рейтинг експортерів проса, наростивши торік більш ніж вдвічі — до 116 тис. т — кількісні обсяги його зарубіжних продажів», — пояснив науковець.

Крім того, Україна стала другою серед країн-експортерів ячменю, меду та ріпаку, загалом зміцнивши свою присутність на світових ринках цієї продукції.

Завдяки збільшенню експорту ячменю до 5046 тис. т (+22%) Україна утримала друге місце в рейтингу. При цьому лідируючу позицію з показником у 6 755 тис. т зберегла за собою Франція. 

Помітний стрибок вгору — з четвертої на другу позицію — вітчизняні експортери здійснили 2020 р. щодо меду. Збільшивши проти 2019 р. обсяги його продажів до країн світу майже у півтора раза (+ 45%) — до 81 тис. т, вони поступились лише абсолютному лідеру — Китаю, який торік продав за кордон 132 тис. т цього солодкого продукту бджільництва», — додав Богдан Духницький. 

Попри зниження експорту ріпаку до 2 382 тис. т (‑25%), минулого року Україна залишилася у відповідному рейтингу на другому місці, помітно відстаючи від при цьому від Канади (11784 тис. т). 

За словами науковця, експорт гороху свіжого або охолодженого у 2020 р. продовжив зменшуватися: з 49 тис. т у 2019 р. — до 18 тис. т у торік. В результаті, Україна опустилась з другої на третю позицію.

У межах провідної десятки Україна посідає місця на світовому ринку багатьох інших продуктів, зокрема: кукурудзи, лущених волоських горіхів, сушеного гороху, пшениці, концентрату яблучного соку, казеїну, волоських горіхів у шкаралупі, сушених яєчних продуктів, коріандру, сої, кукурудзяного крохмалю, соєвої олії, м’яса птиці, ріпакової олії з низьким вмістом ерукової кислоти (каноли), консервованих томатів, кукурудзяної олії», — зауважив Богдан Духницький.

Нагадаємо, Україна повернула місце в трійці основних експортерів курятини до ЄС.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 липня 2021
З початку року для українських виробників відкрито 11 експортних ринків
За шість місяців 2021 року для українських виробників відкрито 11 експортних ринків. Це майже стільки же, як за весь попередній 2020 рік, коли було...
29 червня 2021
Україна повернула місце в трійці основних експортерів курятини до ЄС
Україна за підсумками січня-квітня 2021 року повернула собі місце в трійці топ-експортерів курятини в Європейський Союз. Про це свідчать...
26 червня 2021
Експорт української жита зріс майже удвічі з початку сезону
З початку 2020/21 МР станом на 25 червня експорт зернових з України досяг 43,94 млн т. Про це свідчать дані «Інформаційно-аналітичного порталу...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...