Експерт порадив, що аграріям необхідно зробити в першу чергу перед відкриттям ринку землі
Експерт порадив, що аграріям необхідно зробити в першу чергу перед відкриттям ринку землі

Напередодні відкриття ринку землі товаровиробникам необхідно зосередитися на встановленні максимального строку дії договорів оренди. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович.

«Це додаткові угоди до договорів оренди землі, які необхідно поновити на максимальний термін до відкриття ринку. Аграріям важливо приділити цьому особливу увагу», — пояснив експерт.

Крім того, за словами фахівця, необхідно звернути увагу на незареєстровані договори оренди, адже це ще один фактор ризику, який потрібно нівелювати.

«Аби почати укладати довгострокову оренду, по-перше, треба зрозуміти, де найближчим часом спливають терміни договорів, для того, щоб їх переукласти. По-друге, побачити де є ділянки з неукладеними договорами оренди. Неукладеними вони можуть бути у двох випадках. Або це люди, які з певних причин не хочуть віддавати в оренду земельну ділянку і з ними треба вміти домовитись, або ж це майно мертвих громадян. У другому випадку товаровиробникам варто говорити з громадою, аби через схему управління спадщиною передати цю земельну ділянку в оренду до моменту появи спадкоємця», — розповів Андрій Дем’янович.

Він додав, що після відкриття ринку землі обов'язково виникнуть ситуації, коли пріоритетним варіантом для орендодавця стане продаж землі, а не її оренда. Однією земельною ділянкою він захоче вирішити всі свої життєві проблеми і більшість, швидше за все, будуть встановлювати неадекватні ціни — не $2-3 тис. за га, а $20 тис.

Навести лад у договорах оренди можна досить швидко, якщо мати оперативний доступ до інформації. На жаль, фермери не мають єдиної платформи, у котрій були б зібрані всі дані про земельну ділянку. Тому ми створили сервіс Feodal.Land, наповнений даними із ДЗК і ДРРПНМ, аби будь-який товаровиробник міг оперативно отримувати інформацію про весь земельний банк в межах своїх територій повністю. Візуалізація земельного банку і всіх товаровиробників у його межах дають можливість фермеру одразу бачити, де і в кого закінчуються договори, а де їх немає і треба працювати над їх укладанням», — додав Андрій Дем’янович.

З питань аудиту і доступу до системи звертайтесь за тел. (093)145-32-46 Євгенія.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 червня 2021
У Аграрному комітеті назвали вирішення проблеми тіньового обробітку землі
Одна з дієвих схем забезпечення додатковим фінансуванням — виведення землі з «тіньового» обробітку. Сьогодні в...
22 березня 2021
Feodal.Online проводить безкоштовний аудит територіальних громад
Команда Feodal.Online проводить безкоштовний аудит земель в межах однієї колишньої сільської ради «КОАТУУ». Про це...
26 лютого 2021
Feodal.Online автоматизував управління земельним банком для територіальних громад
Механізм оцифрування та візуалізації земель, які належать громадам, – це дієвий спосіб наповнювати бюджет, вести корисний діалог з фермерами й...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...