Підсумки перших двох місяців роботи рибоохоронного патруля
Підсумки перших двох місяців роботи рибоохоронного патруля

Проведено підсумки перших двох місяців роботи першого в Україні рибоохоронного патруля. Про це повідомляє голова Держрибагентства Ярема Ковалів

Запущений 16 червня перший в Україні рибний патруль на практиці продемонстрував, як за рахунок ефективної системи контролю можна вирішити багато з поточних проблем ННН-рибальства: незаконний вилов риби браконьєрами, незаконну реалізацію риби перекупниками та проблему достовірної звітності щодо обсягів вилову риболовами-промисловиками.

"Офіційно в Україні виловлюється 80 тис. т риби, а неофіційно — всі 200 тис. Це приблизно 4 млдр грн на рік, тіньові 4 млрд. З них держава не отримує нічого. Це «рибна мафія», про яку всі знають, однак довго не було інструменту, щоб зловити за руку. Або просто політичної волі. А патруль почав ловити", — написав голова Держрибагентства.

Він навів приклади, як патрульним вдалося дізнатися про реальні обсяги вилову риби на Київському водосховищі.

«26 червня на рибоприймальному пункті у Страхоліссі патрульні банально приїхали на пункт, коли рибалки-промисловики здавали свої улови і провели належний контроль під час оформлення уловів… І, уявляєте, улови виросли в 4–5 разів. 150–200 кг з човна проти 30–50 кг з човна у попередні дні. Загалом 4,5 тонн. (…) І це одна із складових роботи рибного патруля — контроль за звітністю про промисловий вилов, перевірка його відповідності дозвільним документам, візити на рибоприймальні пункти та точки продажу без попереджень», — сказано у колонці.
На думку автора, вже просто належне виконання цих функцій, без традиційних для галузі «схем», уже багато в чому сприятиме виведенню ринку з тіні.

Також патруль здійснив низку гучних затримань порушників правил рибальства. Зокрема, особу, що мала при собі 600 кг риби цінних порід (щука, сом, судак) і збиралася реалізувати через фіктивні документи на 300 кг малоцінної риби. Осіб, які виловлювали на Канівському водосховищі сотні кілограмів карася без дозвільних документів, забороненими знаряддями лову — тобто займалися браконьєрством.

На його думку, держава здатна вирішити проблеми галузі через комплексний підхід, що передбачає працюючий рибний патруль, а також дерегуляцію і скорочення бюрократії для підприємців галузі, спрощення умов роботи для рибного фермерства аквакультури — щоб вирощувати товарну рибу було вигідніше та простіше, аніж незаконно виловлювати. Також необхідними кроками є запровадження сертифіката походження риби, що супроводжуватиме її з моменту вилову до прилавка магазину і унеможливить реалізацію браконьєрської риби і прозора процедура звітування про вилов, в тому числі через електронні системи.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...