Названо переваги реєстрації договорів оренди перед відкриттям ринку землі
Названо переваги реєстрації договорів оренди перед відкриттям ринку землі

Органи місцевого самоврядування в першу чергу зацікавлені в «білій» орендній платі та отриманні податків від товаровиробників. Про це розповів засновник сервісу Feodal Monitor Bot і Feodal.online Андрій Дем'янович в матеріалі «Інструкція аграрного перфекціоніста, або Чому хаос в земельному банку загрожує проблемами» на Latifundist.com.

За його словами, зареєстровані договори оренди — це важлива частина в обліку земельного банку. Це «живі» і «мертві» орендодавці. Крім того, «живих орендодавців» необхідно побачити, піти і спробувати їх зареєструвати. Подібна практика можлива лише зараз.

«Потрібно не упустити момент і встигнути заскочити в «останній вагон». Через якихось півроку подібний сценарій буде проблематичним або зовсім неможливий. Тому що багато незареєстрованих договорів оренди — це або пропущені, забуті або ідейні люди, які не хочуть здавати землю в оренду. Відповідно, зараз є шанс переконати таких людей», — прокоментував він.

Відзначається, що після відкриття ринку землі обов'язково виникнуть ситуації, коли пріоритетним варіантом для орендодавця стане продаж землі, а не її оренда. Одним земельною ділянкою він захоче вирішити всі свої життєві проблеми. Оскільки більшість, швидше за все, будуть встановлювати неадекватні ціни, не $2-3 тис. за га, а $20 тис.

У новому продукті від компанії Feodal.online — Feodal.Land, як розповів Андрій Дем'янович, представлений функціонал для обліку та управління земельним банком на основі аудиту з візуалізацією інформації.

Так, в системі сервісу Feodal.Land сірим кольором показані земельні ділянки, які не мають договорів оренди, серед них орендодавці та діляться на «живих» і «мертвих».

За словами експерта, щоб зрозуміти хто живий, а з ким треба домовитися, в системі передбачено експорт реєстру, де можна отримати список земельних ділянок та власників, з яким необхідно піти до старості округу, той відзначає хто живий, а хто мертвий. Після цього можна укладати договір про управління спадщиною і обробляти потрібну землю.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 березня 2021
Feodal.Online проводить безкоштовний аудит територіальних громад
Команда Feodal.Online проводить безкоштовний аудит земель в межах однієї колишньої сільської ради «КОАТУУ». Про це...
26 лютого 2021
Feodal.Online автоматизував управління земельним банком для територіальних громад
Механізм оцифрування та візуалізації земель, які належать громадам, – це дієвий спосіб наповнювати бюджет, вести корисний діалог з фермерами й...
11 лютого 2021
Feodal.Online запустив проєкт «Цифрова громада»
Feodal.Online запустив проєкт «Цифрова громада», в рамках якого буде оцифрований земельний банк Тетіївської територіальної громади. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...