Роман Лещенко презентував перші кроки громад після прийняття Земельної Конституції
Роман Лещенко презентував перші кроки громад після прийняття Земельної Конституції

Міністр мінагрополітики Роман Лещенко під час 2-го дня Всеукраїнського форуму «Україна.30.Земля» презентував перші 7 кроків, які необхідно зробити громадам для правильного та ефективного розпорядження землею. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.  

«Підписаний вчора Президентом України закон № 2194 уже дозволяє громадам розпочинати поетапну роботу із землями, які перейшли в їхнє розпорядження. Передовсім громади вже можуть проводити повну інвентаризацію земель  відповідно до постанови КМУ № 476. Тобто їм необхідно розпочати  із формування повноцінної бази даних про всі земельні ділянки на території громади, створити картографічну основу всієї території громади. А також визначити функціональне призначення землі», — наголосив Роман Лещенко.

Всі ці кроки, як зауважує міністр Мінагрополітики, дозволять громадам пропонувати бізнесу та інвесторам обирати найоптимальніше місце для своєї діяльності та стимулюватиме добросовісну конкуренцію.

Для цього громадам також потрібно регулярно проводити зустрічі з потенційними інвесторами. Вони мають мати у своєму арсеналі інформацію про своє географічне розташування, транспортну та іншу інфраструктуру, природні та людські ресурси. У цьому їм допомагатиме наш геопортал відкритих даних, який вже наповнюється всією необхідною інформацію», — сказав Роман Лещенко.

Він  також додав, що громадам необхідно регулярно проводити нормативну грошову оцінку земель та створити електронний архів землевпорядної документації і публікувати її в Інтернеті.

Вільні землі громади зможуть виставляти в оренду на земельних аукціонах. Найближчими днями Президент Володимир Зеленський підпише закон № 2195. Цей документ дасть можливість проводити відкриті публічні й прозорі земельні аукціони. Безперечно цей інструментарій дозволить суттєво збільшити надходження до місцевого бюджету», — зазначив міністр Мінагрополітики.

На сайті Держгеокадастру потенційні інвестори можуть знайти інформацію про ділянку і проведені торги з відеозаписом. Процедура проведення земельних аукціонів описана в статті 137 Земельного кодексу.

Нагадаємо, що закон 2194  – це другий за вагою закон у пакеті законів для проведення земельної реформи. Про це йдеться у аналітичному матеріалі AgroPolit.com. 

AgroPolit.com підготував дайджест про земельну реформу в Україні.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 травня 2021
Лещенко пообіцяв назвати всіх причетних до незаконних схем із землею
Міністр агрополітики Роман Лещенко розповів, коли оприлюднять прізвища причетних до земельних махінацій. Про це він сказав в...
25 травня 2021
Ринок землі спричинить зростання цін землю мінімум удвічі протягом перших 3-5 років — Шмигаль
Відкриття ринку землі спричинить зростання цін на землю щонайменшу удвічі протягом перших 3-5 років. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль...
25 травня 2021
Центр моніторингу земельних відносин розпочне роботу в пілотному режимі вже у червні
Хоча закон 2194 про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин підписаний лише сьогодні, Держгеокадастр готувався до...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...