Уряд може скасувати право на безоплатне користування земельними ділянками державної власності релігійним організаціям
Уряд може скасувати право на безоплатне користування земельними ділянками державної власності релігійним організаціям

Представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій обговорили з керівництвом Мінагрополітики доцільність збереження їхнього права постійного землекористування. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зокрема, новим законопроєктом №5385 запропоновано скасувати право на безоплатне постійне користування земельними ділянками державної та комунальної власності релігійними громадами. Також релігійним організаціям пропонується брати участь у земельних торгах і користуватися землями виключно за орендну плату.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій запропонувала парламенту і уряду не поширювати дію законопроєкту №5385 на релігійні організації. До того ж, на переконання ВРЦіРО, доцільним є внесення змін до Земельного кодексу України, щоб надати релігійним організаціям право отримувати державні земельні ділянки у приватну власність, зокрема під храмами та іншими культовими і допоміжними спорудами.

У зустрічі взяли участь Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко та представники Ради Церков, зокрема Української Греко-Католицької Церкви, Православної Церкви України, Української Православної Церкви, Об’єднання іудейських релігійних організацій України, Духовного управління мусульман України, а також Інституту релігійної свободи.

Зазначається, що зустріч у Мінагрополітики мала на меті знаходження консенсусу щодо цієї проблематики, зважаючи на доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за результатами обговорення законопроєкту № 5385 на зустрічі з ВРЦіРО 23 квітня 2021 року.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №5385 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками».

Метою проекту закону є трансформація права постійного користування землею у сучасні правові титули, які б надавали можливість більш ефективного використання земельних ресурсів.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 серпня 2021
Експерти пояснили, як приватизувати земельну ділянку під житловим будинком
Кожен українець за законом має право на отримання безкоштовної ділянки землі від держави. Статтею 121 Земельного...
8 червня 2021
Озвучено ключові функції місцевих органів влади з розпорядження землями в ОТГ
Вперше за новітню історію України закон 1423–ІХ (проект №2194) дав повноцінний механізм контролю землі на місцях об'єднаній територіальній...
21 травня 2021
Законопроект 2194 про земельну децентралізацію підписаний Разумковим та направлений Зеленському
Законопроект 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...