Роман Лещенко озвучив переваги електронних земельних аукціонів
Роман Лещенко озвучив переваги електронних земельних аукціонів

18 травня Верховна Рада України на черговому засіданні прийняла законопроект №2195 про електронні земельні аукціони, який є реальним проривом з точки зору доступності, прозорості, відкритості і сервісу в земельних відносинах. За це проголосували 272 народних депутати. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Сьогодні нарешті ми переступили фінішну пряму у прийнятті ключових революційних законів, які необхідні для впровадження земельної реформи. Законопроект №2195 – прийнято. Віднині у земельних відносинах пануватиме доступність, прозорість та відкритість», — зауважив Роман Лещенко.

За його словами, законопроект №2195 принципово змінює порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності й запроваджує систему електронних аукціонів.

Тепер усі аукціони відбуватимуться онлайн в режимі реального часу. Вони будуть прозорими і кожен бажаючий громадянин України зможе взяти в них участь з будь-якого куточку світу. Державна й комунальна земля, підкреслюю, не сільськогосподарського призначення, продаватиметься й передаватиметься в оренду винятково на аукціоні. Що стосується сільгоспземлі, то тут, наголошу, власник землі сам вирішує продати свою землю через аукціон чи ні. Держава його до цього ніяк не змушує. Він це вирішує тільки сам. Нова система назавжди викорінить схеми, які роками існували у сфері продажу земель державної та комунальної власності», — зазначив міністр.

Роман Лещенко також додав, що ключовим фактором, яким керується законопроект №2195 – це також діджиталізація і автоматизація галузі, публічна електронна система про земельні ділянки.

Окрім цього законопроектом №2195 передбачено наступне:

  • організатори зобов’язані проводити торги в електронній торговій системі;
  • будь-які незаконні контакти між організаторами й учасниками унеможливлені;
  • громадськість має змогу контролювати хід електронних аукціонів у режимі реального часу (онлайн);
    розмір гарантійних внесків для учасників торгів збільшено;
  • площа кожної ділянки державної чи комунальної власності, яка виставлятиметься на електронні торги, не перевищуватиме 20 га.

Переваги електронних земельних аукціонів: 

  • Завдяки електронним аукціонам усі зможуть бачити, із ким держава чи місцева влада укладає угоди про продаж й оренду земель. Це унеможливить незаконне, тіньове виведення земель із державної власності.
  • Нарешті завершаться аукціони застарілого формату, коли учасники мають бути присутні на торгах фізично. Інформація про такі аукціони малодоступна, тому їх проводять без реальної конкуренції, а виграють «свої люди».
  • Торги проводитимуться в єдиній електронній системі у формі аукціону в режимі реального часу. В аукціоні зможе взяти участь кожен, хто має комп’ютер і доступ до інтернету. Переможцями визнаватимуться ті, хто запропонують найвищу ціну.
  • Підвищиться ефективність аукціонів. Відповідно, зростатимуть надходження до державного й місцевих бюджетів.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо продажу землі через електронні аукціони.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 червня 2021
Рада розблокувала підписання закону про земельні аукціони
Верховна рада розблокувала підписання закону №2195 про земельні аукціони. Про це повідомляє AgroPolit.com. До парламенту внесли сім проектів...
21 травня 2021
Ринок землі: у Мінагрополітики створять антирейдерську комісію для захисту фермерів
У Мінагрополітики планується створення антирейдерської комісії для захисту фермерів після відкриття ринку землі, яке відбудеться 1 липня поточного...
19 травня 2021
Рада розблокувала підписання закону про земельну децентралізацію
Верховна Рада відхилила всі 12 проєктів постанов про скасування свого рішення щодо прийняття законопроєкту про передання земель, що перебувають...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...