Система автоматичного габаритно-вагового контролю готова до експлуатації, – Мінінфраструктури
Система автоматичного габаритно-вагового контролю готова до експлуатації, – Мінінфраструктури

Міністерство інфраструктури продовжує реформування системи габаритно-вагового контролю за вантажівками задля збереження доріг від руйнування. Відтак, система автоматичного ГВК вже готова до експлуатації. Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Повідомляється, що станом на 11 травня, 37 WIM-комплексів підключено до Центру обробки даних ГВК Укртрансбезпеки, які вже передають інформацію щодо порушень габаритно-вагових норм.

«Збереження доріг від руйнування вантажівками – одне з ключових завдань, яке перед нами поставив Президент. Єдиний ефективний спосіб подолання перевантажень – повна автоматизація процесів. І ми зробили все, що в нашій компетенції, для запуску автоматичного ГВК. Але щоб система дійсно почала працювати і притягати до відповідальності порушників, необхідне якнайскоріше прийняття у другому читанні законопроєктів №3742 та №3743, які на законодавчому рівні закріплюють можливість фіксації порушень габаритно-вагових параметрів в автоматичному режимі. Вдячний за роботу Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури та Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності. Дуже очікуємо на швидке ухвалення цих законопроєктів в сесійній залі», – наголосив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За його словами, вищезазначені законопроєкти покликані, у першу чергу, вирішити низку законодавчих прогалин, які на сьогодні гальмують ефективний габаритно-ваговий контроль, а саме:

1.   Можливість зупиняти автоперевізників тільки з залученням поліції. Натомість пропонується законодавчо закріпити відповідні повноваження за інспекторами ДСБТ.

2.   Численні маніпуляції та корупція, до яких призводить неавтоматичне зважування. Натомість пропонується виключити людський фактор і використовувати автоматизовані комплекси.

3.   Розрахунок розміру штрафу в ручному режимі. Натомість будуть запроваджені справедливі фіксовані штрафи.

Після прийняття законодавчих змін ми не будемо обмежуватися автоматичними комплексами «Зважування в русі» (WIM), яких встановлено вже понад 50. Наша мета – автоматизація усіх комплексів, включаючи діючі стаціонарні ГВК», – додав очільник Міністерства.

Всього до кінця поточного року Мінінфраструктури у співпраці з Укравтодором та Укрінфрапроектом планує встановити понад 100 WIM-комплексів. Усі вони будуть підключені до Центру обробки даних ГВК (Weight Control System).

Нагадаємо, що аграрні асоціації та Мінекономіки назвали шляхи покращення логістики сільгосппродукції.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 серпня 2022
Перевізники створили петицію щодо вирівнювання вагових норм зчепок-контейнеровозів та тягачів-контейнеровозів
Команда Zernovoz.ua закликала спільноту вантажних автоперевізників підтримати петицію №22/158204-еп з вимогою вирівняти вагові норми...
2 серпня 2022
«Укртрансбезпека» збільшила на дорогах кількість комплексів для вагового контролю
«Укртрансбезпека» запустила в роботу 28 WIM-майданчиків зважування в русі у 14 областях з початку активної фази війни та планує збільшити...
4 жовтня 2021
В Україні запрацювали автоматичні штрафи за перевантаження — роз'яснення
Уже з 1 жовтня 2021 року набули чинності закони щодо здійснення габаритно-вагового контролю. Вони запроваджують адміністративну відповідальність за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...