Аграрії в вересні готові вийти на страйк через небажання уряду вести з ними діалог
Аграрії в вересні готові вийти на страйк через небажання уряду вести з ними діалог

Українські аграрії готові вийти у вересні на чергову - восьму за рахунком - всеукраїнський страйк через небажання уряду вести діалог з агровиробниками і враховувати їхню точку зору при формуванні бюджетної, податкової та загальноекономічної політики країни. Про це повідомив глава Аграрної партії України Віталій Скоцик.

Він нагадав, що з 30 червня минулого року аграрії провели вже 7 всеукраїнських страйків, намагаючись привернути увагу влади до проблем ключової галузі української економіки, що включає питання оподаткування, скорочення поголів'я, скорочення робочих місць і іншим.

"Уряд повинен почати слухати людей, які формують галузь номер один. Ми говоримо: уряд, сідайте за стіл переговорів, - сказав Скоцик. - У вересні ми повинні провести всеукраїнське аграрне віче, в ході якого знову звернемо увагу на неприпустимість затягування діалогу з профільними асоціаціями. Якщо діалог не відбудеться, не буде врахована думка асоціацій при формуванні бюджету на 2017 рік, аграрне співтовариство знову вийде на 8-й всеукраїнський страйк, де будуть підняті питання оподаткування та ринку землі".

Глава Аграрної партії повідомив, що стосовно оподаткування аграрії напрацювали ряд законопроектів, які так і не були належним чином опрацьовані та обговорені. Тому на поточний момент ключовою вимогою аграріїв стане повернення до системи оподаткування, що існувала до січня 2016 року.
Крім того, він зазначив, що рекордні врожаї зернових в Україні в останні роки обумовлені переважно сприятливими погодними умовами, а аж ніяк не ресурсами або грамотної аграрною політикою держави. Але ситуацію можна змінити, якщо уряд, за словами Скоцика, почує позицію аграріїв.
Останні зміни до Податкового кодексу були прийняті в кінці грудня минулого року. Верховна Рада частково скасувала податкову пільгу для агропідприємств - спецрежим ПДВ, яким вони користувалися з 1990-х років і який давав їм можливість зберігати весь нарахований ПДВ на рахунках підприємств. Зараз все аграрії платять в бюджет певний відсоток нарахованого ПДВ в залежності від виду діяльності. За домовленістю з Міжнародним валютним фондом ця пільга буде повністю скасована з 2017 року.

Крім того, депутати скасували дієву раніше норму про невідшкодування ПДВ при експорті зернових. Для визначення черговості отримання компенсацій були створені два публічних реєстри з хронологічною системою відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, з 30 червня минулого року аграрії провели вже 7 всеукраїнських страйків, намагаючись привернути увагу влади до проблем ключової галузі української економіки.

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2016
Скоцик вважає держполітику щодо АПК стратегічною помилкою
Орієнтація аграрних підприємств України на виробництво переважно сировини і, як наслідок, присутність українських виробників в основному на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...