Скоцик вважає держполітику щодо АПК стратегічною помилкою
Скоцик вважає держполітику щодо АПК стратегічною помилкою

Орієнтація аграрних підприємств України на виробництво переважно сировини і, як наслідок, присутність українських виробників в основному на сировинних ринках, стало стратегічною помилкою державної політики в Україні. Про це повідомив глава Аграрної партії України Віталій Скоцик.

На його думку, відповідальної за проведення помилковою держполітики в аграрній сфері в більшій мірі є Верховна Рада, яка на підставі коаліційної угоди формує уряд і визначає основні принципи економічної діяльності держави.
Він вказав, що саме в коаліційній угоді, затвердженому нинішньою Верховною Радою України, був прописаний пункт про зростання агроекспорту, але не було сказано нічого про необхідність розвитку переробки.

«Що було написано в коаліційній угоді? Дві стратегічні помилки: наростити виробництво зерна до 100 млн т і збільшити експорт в 2,5 рази. Але світ сьогодні розуміє, що той, хто грає на сировинних ринках, залишається в програшній позиції. Це була стратегічна помилка. Замість того, щоб ставити завдання про переробку продукції в нашій країні, продавати завершений продукт, здійснювати наповнення бюджету через податки, ми пішли шляхом нарощування експорту», - сказав глава.

За його словами, цю помилку закладали в 2014 році і закладають зараз, коли в Україні прогнозують нові рекорди по виробництву зернових. При цьому питання оподаткування аграріїв або земельної реформи обговорюють лише в певних аспектах, які не несуть комплексних рішень.

«Ми фактично «поклали» агрогалузь за останні два роки. Це катастрофа. Що сталося в зв'язку з формуванням неправильної політики уряду? Ми втратили 2,5 млн робочих місць, 4 млн людей виїхали на заробітки в інші країни, 500 тис. Малих і середніх підприємств закрилися, 400 тис. Людей, які сьогодні зареєстровані як безробітні, це 80% фахівці з вищою освітою, які ще два роки тому працювали (за фахом - УНІАН)», - підкреслив Скоцик.

«Так, ми можемо пишатися тим, що ми другі після США експортери зернових. Ми можемо пишатися нашим експортом. Ми дійсно наростили експорт зернових удвічі з 2010 по 2015 рік. Але в кінцевому рахунку, стратегічна помилка управління економікою призвела до того, що ми, маючи хороші врожаї, з кожним днем стаємо біднішими. А мали б бути одними з найбагатших», - додав він.

У зв'язку з цим глава Аграрної партії зазначив, що багатьох помилок в проведенні державної політики можна було б уникнути, якби аграрії були повноцінно представлені в парламенті.

"Це нонсенс, коли 41% економіки генерується галуззю, коли 16,9 млн чоловік проживає в сільській місцевості, і вся ця соціальна складова не представлена у Верховній Раді. Саме тому ми планомірно будуємо політичну силу, але не як інструмент виборів, а як інструмент розвитку країни", - наголосив глава АПУ. 

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 січня 2017
Три питання до біографії лідера Аграрної партії Віталія Скоцика
На сайті Agronews.ua з’явилося журналістське розслідування про  біографію голови АПУ Віталія Скоцика. Оскільки діяльність  Аграрної...
13 грудня 2016
Колишній член президії АПУ Іващук не знає, чому його виключили
Колишній член президії Аграрної партії України Сергій Іващук не знає, чому його виключили зі складу президії АПУ. Про це він повідомив у коментарі...
12 грудня 2016
Реакція соцмереж на новий логотип Аграрної партії України
Нещодавно Аграрна партія України (АПУ) святкувала своє 20-річчя, приурочивши його до ювілейного Х з’їзду партії у Києві. На дійстві планувалася...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...