Міністр аграрної політики Роман Лещенко озвучив план дій для боротьби з посухою на півдні України
Міністр аграрної політики Роман Лещенко озвучив план дій для боротьби з посухою на півдні України

Міністр аграрної політики Роман Лещенко зустрівся з аграріями Херсонщини та озвучив план дій для боротьби з посухою на півдні України. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«По-перше, треба ухвалити закон про агрострахування та закон про об’єднання водокористувачів (законопроекти вже на розгляді в аграрному комітеті). Держава має взяти на себе супровідний ризик — страхувати посіви. Якщо посіви загинуть, – компенсувати вартість цих посівів для того, щоб аграрій міг мати фінансову подушку. Щоб посуха не стала приреченням для аграрія. Щоб він розумів і свою відповідальність, і спільний ризик», — написав Роман Лещенко.

Він додав, що закон про об’єднання водокористувачів дасть можливість місцевим аграріям та іншим раціонально використовувати водний ресурс, спільно планувати його відновлення, а також його збільшення.

По-друге, розвиток зрошення і меліорації на півдні України.

Під час онлайн-наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем озвучили спільну позицію про запуск Національного проєкту зрошення та меліорації. Основним завданням цього року в питанні розвитку іригаційних систем є запуск пілотних проектів у Херсонській, Одеській та Миколаївський областях. У планах на найближчі 3 роки — реалізувати національний проєкт на півдні з подальшим масштабуванням проекту на всю країну. МінАгро бере на себе лідерство в цій реформі та забезпечення її інституційної, законодавчої та фінансової основи», — написав аграрний міністр.

Він зазначив, що у держави є резервні фонди для фінансової підтримки проєкту, у т. ч. через залучення міжнародних фінансових інституцій, як ЕБРР, Світовий банк, IFC.

У короткостроковій перспективі нам треба забезпечити своєчасну подачу води для поливу в 2021 році, зокрема й шляхом формування об’єктивних тарифів на воду для водокористувачів. Сьогодні тарифну політику узгодили для аграріїв Херсонщини», — уточнив Роман Лещенко.

Також він анонсував презентацію дорожньої карти реформи зрошення та меліорації після повноцінного запуску Мінагрополітики.

Нагадаємо, у свою чергу прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі заявив, що Мінагрополітики вже цього року повинне розпочати відновлення зрошувальних систем.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 листопада 2021
Фермери Одещини отримають державну компенсацію за втрачений врожай, — Мінагрополітики
У Міністерстві аграрної політики відбулося засідання робочої групи по відшкодуванню втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур...
21 червня 2021
Україна та Молдова очолили рейтинг країн із найвищими ризиками посухи
Україна і Молдова мають найвищий ризик посухи в світі. Про це свідчать дані дослідження World Resources Institute (WRI).  У рейтингу WRI були...
19 червня 2021
РНБО розробляє кроки для поліпшення кліматичної ситуації в Україні
Рада національної безпеки і оборони України опікується розробкою кроків, покликаних стримати зміни клімату в Україні. Про це під час брифінгу заявив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...