Олег Бахматюк: Україна може залучити $100 млрд на 10 років
Олег Бахматюк: Україна може залучити $100 млрд на 10 років

Акціонер агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк вважає, що Україна опинилася у світових трендах, оскільки може додатково поставляти продукцію на $10-15 млрд на рік і залучити 100 млрд під гарантії поставок на азіатські ринки. Про це він розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Олег Бахматюк вважає, що через пандемію, кризи і пов'язані з цим глобальними змінами у світовій економіці, Україна опинилася в тренді, який ми можемо використовувати для суттєвого посилення своїх позицій на світових ринках.

«Україна зараз в аграрному тренді або ширше — в сировинному, зокрема, бачимо, як зросла ціна на залізну руду. Але світ фундаментально зміниться в наступні 3-5 років, в тому числі через цю пандемію», — вважає він.

На його думку, через пандемію і економічні виклики змінюються підходи і засоби комунікації між країнами, створюються нові центри за географічним і політичним принципом.

Це буде суттєво впливати на економіку. Вже зараз величезне євразійське співтовариство створено Китаєм, Сінгапуром, Кореєю, Японією. Індія тільки не увійшла. Там близько 12-16 країн, де проживає майже 30% населення світу і стільки ж світової економіки. ЄС зі своїми проблемами. США. Росія, яка зараз прибивається до Китаю з різних причин. Ці фактори будуть спрямовувати економічні та політичні речі», — додає Бахматюк.

Другий фактор, на його думку, величезна кількість грошей. Приміром, за перших 100 днів президент США Джо Байден вже дав програму на $ 1,9, трлн і ще фактично затверджено $ 3 трлн. Це 20% від ВВП США та 5% від світового ВВП.

Що в першу чергу зростає? Те, що ти споживаєш безпосередньо. Тому в цьому тренді знаходяться харчі: зерно, олійні... Це стосується і всіх сировинних речей: буде рости нафта, руда, метали. Тобто Україна зараз в тренді. Наступні три роки Україні, я думаю, не знадобиться зовнішня допомога. Україна, на жаль, була сировинною державою і експортувала навіть своїх людей на роботу. Але зараз це її перевага в короткостроковій перспективі, яку можна використовувати для інноваційних, інфраструктурних речей», — розповідає Олег Бахматюк.

Бахматюк вважає, що під гарантії поставок української сировини на іноземні ринки можна залучити $100 млрд на 10 років.

Тому ми можемо їм зробити цікаву пропозицію: ви зацікавлені імпортувати нашу продукцію на мільярди доларів? Тоді ми вас запрошуємо в інфраструктурні речі: дороги, мости, порти, приватизацію Укрзалізниці та інше. Поки ми не є учасниками цього процесу, а є спостерігачами, в кращому випадку. А тут ми можемо стати суб'єктними, може не сильно, але досить для того, щоб перевести це в економічну площину», — говорить Бахматюк.

Другий напрямок — близький Схід і Північна Африка, Саудівська Аравія. Цей регіон менше, але також цікавий. Але важливо, щоб піднявся рівень економічного добробуту і покращилася інфраструктура життя і можливості кожного.

Це можна зробити тільки через інвестиційні, інноваційні речі, поліпшення логістичних речей. А далі правильність побудови доданої вартості та просування на ринках. Але це наступний етап і дай Бог до цього дійти. Мені в Еміратах показували фото 40-річної давнини — це була найвідсталіша країна регіону. Та як вона змінилася. Ось ця концентрація можливостей змінила країну», — зазначає власник «Укрлендфармінг».

Нагадаємо, уряду порадили, як утримати ціни на продукти через подорожчання зернових.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 квітня 2021
Ukrlandfarming заручився підтримкою 151 депутата в запиті до генпрокурора про переслідування Бахматюка
Депутатське звернення генеральному прокуророві Ірині Венедіктовій направив 151 народний депутат, підтримавши запит колективу групи компаній...
9 квітня 2021
Олег Бахматюк розповів, як відкриття ринку землі вплине на агрокомпанії
Запуск ринку землі — це позитивна система для банків, тому що з’явиться система застави. Про це повідомив власник...
8 квітня 2021
Бахматюк розповів, наскільки скоротився зембанк Ukrlandfarming через тиск НАБУ
Земельний банк агрохолдингу Ukrlandfarming зменшився на 170 тис. га і зараз становить 470-475 тис. га. Про це повідомив власник Ukrlandfarming Олег...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...