У південних областях України запустять проєкт із відновлення зрошення
У південних областях України запустять проєкт із відновлення зрошення

Херсонщина, Одещина та Миколаївщина працюватимуть над впровадженням пілотного проєкту з відновлення зрошення на півдні України. Про це повідомляє офіційний сайт Херсонської ОДА. 

«Відповідний меморандум про співпрацю підписав сьогодні під час робочого візиту до Миколаєва голова облдержадміністрації Сергій Козир з головою Одеської ОДА Сергієм Гриневецьким та очільником Миколаївщини Віталієм Кімом», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підписаний документ передбачає, зокрема, створення потужного водогосподарсько-меліоративного комплексу на півдні України; модернізацію існуючих та будівництво нових зрошувальних систем.

Сподіваюся на ефективну співпрацю та реалізацію цілої низки спільних проєктів, які стануть фундаментом розвитку зрошення на півдні України», — прокоментував підписаний меморандум голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

Він також наголосив, що розвиток зрошення — це надзвичайно важливе питання для України, адже йдеться про продовольчу безпеку.

Козир підкреслив, що для Херсонщини розвиток системи зрошення є життєво необхідним. Адже це зробить можливим перетворення зони ризикованого землеробства у територію збільшення врожаїв.

Зрошенням в Херсонській області охоплено всього 320 тисяч гектарів. Цього недостатньо, а тому пріоритетне завдання — відновлення зрошувальних мереж до проєктної потужності 427,1 тис. га та її розширення до 600 тис. га до 2030 року.

Наразі в області впроваджується регіональний пілотний проєкт Створення Інвестиційного парку «Відновлення зрошення на Херсонщині», який передбачає реконструкцію зрошувальних систем на площі 63,6 тис.га на платформі Інвестиційного парку із 7 територіальних громад. Також у межах проєкту «Магніти України» до Офісу Президента подано 9 регіональних проєктів з розвитку та відновлення зрошувальних мереж.

В область залучено проєкт USAID-АГРО, яким буде надано субгрант на створення Організації водокористувачів у Херсонській області та підтримку відновлення і модернізації зрошувальних мереж.

Передбачено відновлення існуючих зрошувальних систем і будівництво нових шляхом залучення коштів інвесторів та аграріїв у Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021 – 2027 років. Херсонщина ініціювала розробку законопроєкту про «Організацію водокористувачів», який дасть можливість ефективно використовувати зрошувальні землі.

Нагадаємо, оприлюднено аналіз законопроекту щодо зрошення в Україні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 травня 2021
Опубліковано план заходів з реалізації стратегії зрошення та дренажу
Прийняття законів, пов'язаних із реалізацією земельної реформи та запуском ринку земель, відкривають вікно можливостей для успішної реалізації...
20 травня 2021
Об’єкти з водокористування мають відійти у підпорядкування Мінагрополітики, — нардеп
Об’єкти з водокористування мають відійти у підпорядкування аграрного міністра Романа Лещенка, бо розвиток зрошення – один із п’яти...
9 квітня 2021
Міністр аграрної політики Роман Лещенко озвучив план дій для боротьби з посухою на півдні України
Міністр аграрної політики Роман Лещенко зустрівся з аграріями Херсонщини та озвучив план дій для боротьби з посухою на півдні України. Про це він...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...