Україна зацікавлена у початку переговорів про ЗВТ з Японією – посол
Україна зацікавлена у початку переговорів про ЗВТ з Японією – посол

Україна зацікавлена у початку переговорів щодо укладення Угоди про зону вільної торгівлі з Японією. Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час третьої з серії українсько-японських онлайн-дискусій на тему «Торговельний зв'язок Україна-Японія-ЄС: взаємний вплив та нові можливості», повідомляє Укрінформ.

Дипломат розповів, що під час численних зустрічей з представниками японської влади порушував питання зацікавленості України у початку переговорів щодо Угоди про зону вільної торгівлі.

«Японська сторона ставиться до цього дуже обережно, і це зрозуміло: 0,1 відсотка в зовнішньоторговельному обороті Японії – це не те, на що варто витрачати зусилля. Але Угода про вільну торгівлю дуже потрібна нам», – сказав Корсунський.

У цьому контексті він звернув увагу на те, що Японія перебуває у «мереживі» угод про вільну торгівлю з усім світом.

Це абсолютно унікальний випадок: який би вимір ми не взяли – транстихоокеанський, трансатлантичний чи регіональний, Японія має режими вільної торгівлі», – акцентував посол.

За його словами, для нас, зокрема, важливо те, що Японія, як і Україна, має режим вільної торгівлі з ЄС, Великою Британією та Канадою.

З моєї точки зору, ми вже знаходимося дуже близько до єдиного правового поля з Японією, тому переговори стосовно Угоди про зону вільної торгівлі з Японією не мають бути довгими і важкими – мені здається, що ми за рік могли б це зробити, було б бажання», – спрогнозував Корсунський.

Коментуючи переваги для України у разі укладення в майбутньому Угоди про ЗВТ з Японією, він зауважив, що інтерес для української сторони становить не тільки потрапляння українських товарів на японський ринок.

Японія значно важливіша для нас як глобальна потужна торговельна нація у світі, яка може нам допомогти вийти на ринки значно ширшого кола країн у Азійському регіоні», – вважає посол.

Як зазначається в презентованому під час онлайн дискусії аналітичному коментарі, згідно з даними Державної служби статистики, сума японського імпорту товарів в Україну сягала торік 1,1 млрд доларів США, тоді як український експорт до Японії становив 182 млн доларів США.

У структурі українського товарного експорту традиційно домінували товари з низьким рівнем доданої вартості — руди та концентрати залізні, тютюнові вироби і промислові замінники тютюну. Японія експортувала до України насамперед продукцію машинобудування. Експорт продукції важкого машинобудування і електричних машин становив відповідно 8,5% і 4,6%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 грудня 2021
Виробництво у сільському господарстві у 2021 році зросло на 13% — Мінекономіки
За 9 місяців 2021 року ВВП країни збільшився на 2,1%. Сфера промисловості також демонструє зростання виробництва. Зокрема, за 10 місяців поточного...
7 липня 2021
Україна готується підписати десятки двосторонніх угод про ЗВТ – Тарас Качка
Укладання максимальної кількості двосторонніх угод про зону вільної торгівлі — пріоритет зовнішньоекономічної політики української...
9 березня 2021
Українські молочні продукти можуть з’явитися на ринку Японії
Україна та Японія погодили форму ветеринарного сертифіката для молочних продуктів від парнокопитних тварин, що дасть можливість українським...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...