Товарообіг між Україною та Малайзією зріс на 6,5% попри пандемію – посол
Товарообіг між Україною та Малайзією зріс на 6,5% попри пандемію – посол

Товарообіг між Малайзією та Україною за 9 місяців 2020 року збільшився на 6,4% і становив $310 млн, попри пандемію коронавірусу. Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Малайзії в Україні Раджа Реза Раджа Заіб Ша в  інтерв’ю Укрінформу. 

«Попри COVID-19 двосторонній товарообіг між Малайзією та Україною в 2020 році навіть збільшився на 6,4%. Наприклад, із січня по вересень 2020 року наш загальний товарообіг становив 310 мільйонів доларів. Я думаю, що COVID-19 не впливає на нашу торгівлю та бізнес. Тож це хороша новина!», — зазначив Раджа Реза Раджа Заіб Ша.

За словами посла, українська сільськогосподарська продукція зараз вийшла на ринок Малайзії у широкому масштабі. «Наприклад, Україна зараз є найбільшим постачальником соняшникової олії та сушеного гороху в Малайзії. Україна є другим за величиною постачальником пшениці та сушених бобових культур для Малайзії. Протягом останніх двох років Україна вперше експортувала до Малайзії фрукти (яблука) та ягоди, і, звичайно, шоколад та мед. Малайзія добре знайома з вашими сільськогосподарськими продуктами та продуктами харчування», – розповів посол.

Продуктом №1 для малайзійського експорту в Україну залишається пальмова олія. «Ми раді, що Україна зараз є четвертим за обсягами покупцем пальмової олії серед європейських країн після Нідерландів, Італії та Іспанії», – відзначив посол.

Коментуючи перспективи розвитку двосторонньої торгівлі, він додав, що Малайзія зацікавлена постачати в Україну електронну продукцію, частка якої вже становить близько 16% її експорту в нашу країну, а також ІТ-продукти. У свою чергу, для української сторони новими продуктами, які вони хотіли б постачати в Малайзію, є м’ясо домашньої птиці, зокрема курятина.

Раджа Реза Раджа Заіб Ша також зазначив, що важливою подією може стати проведення засідання Спільного торговельного комітету. За його словами, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка висловлював готовність української сторони поїхати до Малайзії, щоб взяти участь у такій зустрічі.

Посол нагадав, що перша бізнес-конференція між Малайзією та Україною в режимі онлайн у жовтні минулого року зібрала представників 300 малайзійських та українських компаній.

«На мою думку, цей форум є однією з історій успіху в 2020 році. Це визнав і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Я сподіваюся, що за результатами цієї онлайн-конференції будуть проведені інші заходи», – поділився Раджа Реза Раджа Заіб Ша.

Нагадаємо, що Рада експортерів та інвесторів (СЕІ) при МЗС України та Хорватська сільськогосподарська палата (ХСП) підписали 11 березня 2021 року Меморандум про співпрацю. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2021
Україна та Малайзія восени мають намір провести засідання спільного торгового комітету, — Тарас Качка
Україна та Малайзія восени планують провести засідання спільного торгового комітету, яке за сприятливих епідемічних умов відбудеться в малайзійській...
26 серпня 2020
Україна та Малайзія домовилися активізувати двосторонній політичний діалог на всіх рівнях
Україна та Малайзія розширюватимуть співробітництво у політичній та економічній сферах. Про це йшлося на зустрічі, 25 серпня, першої заступниці...
25 липня 2018
Україна розпочинає експорт фруктів та ягід до Малайзії
З третього кварталу 2018 року українські фрукти будуть продаватися в малазійських супермаркетах. Про це заявив посол України в Малайзії та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...