СБУ викрила корупційні схеми в лісгоспах чотирьох областей на десятки мільйонів гривень
СБУ викрила корупційні схеми в лісгоспах чотирьох областей на десятки мільйонів гривень

Служба безпеки України викрила протиправну діяльність міжрегіонального злочинного угруповання. Учасники створили схему розкрадання фінансових ресурсів держави у лісовій галузі. За минулий рік лише деяким із викритих фіктивних фірм було перераховано десятки мільйонів без фактичного надання послуг цими фірмами. Про це повідомляє пресслужба СБУ.  

У межах масштабної спецоперації правоохоронці провели понад 30 обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників злочинної групи на території Харківської, Луганської, Київської та Дніпропетровської областей. Під час слідчих дій виявлено:

  • печатки фіктивних підприємств та їхні установчі документи;
  • фінансово-господарську документацію;
  • електронні носії інформації;
  • інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Повідомляється, що оперативники спецслужби встановили, що організували оборудку посадовці держлісгоспів Харківської та Луганської областей. Вони виводили державні кошти через проведення заборонених фінансово-господарських операцій з компаніями, що мають ознаки фіктивності і ризиковості. Потім державні гроші конвертували у готівку та привласнювали через фіктивні суб’єкти господарювання, які вносили недостовірні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних.

Задокументовано, що крім державних лісгоспів послугами «конвертаційної» мережі користувалися також інші державні і комунальні підприємства Харківщини.

Слідчими СБУ вирішується питання щодо повідомлення фігурантам кримінального провадження про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи) та ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення та притягнення до відповідальності правоохоронців та посадових осіб контролюючих органів і державних структур, які «кришували» протиправну діяльність.

Операція із викриття та документування протиправної діяльності відбувалася під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури у межах виконання доручень керівництва держави щодо посилення контролю за використанням та охороною лісів, а також протидії незаконним вирубкам.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила в Одесі на корупційних схемах посадовців одного з митних постів та чиновника Держпродспоживслужби. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 квітня 2021
СБУ викрила махінації чиновників Держгеокадастру щодо 20 тис. га землі
Понад 20 тис. га землі вивели з державної власності посадовці Держгеокадастру. Корупційну схему викрила СБУ. Про це повідомили журналісти...
7 квітня 2021
СБУ викрила схему привласнення землі посадовцями Держгеокадастру на 80 млн грн
Служба безпеки України викрила схему привласнення 5 тис. га державних земель за участі посадовців Держгеокадастру на замовлення...
8 березня 2021
Податківці викрили протиправні дії експортерів, які завдали шкоди бюджету на 508,6 млн грн
Податківцями спільно з Офісом Генерального прокурора викрито низку суб’єктів господарювання Київщини, які здійснили реалізацію товарів за межі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...