Україна планує скоротити викиди агросектора на 14% до 2030 року
Україна планує скоротити викиди агросектора на 14% до 2030 року

Реалізація заходів Другого національно-визначеного внеску (НОВ2) України у Паризьку хартію, згідно з обговорюваним його проектом, дасть змогу до 2030 року скоротити парникові викиди агросектора на 14% проти поточного показника. Про це повідомила заступник голови Мінекології Ірина Ставчук на міжнародному форумі AgroGreenDeal-2021, повідомляє Інтерфакс. 

«За обсягами викидів парникових газів сільське господарство можна прирівняти до енергетики: сукупні викиди від оброблення землі, використання добрив, поводження з гноєм і тваринництва становлять майже 90 млн тонн CO2», – зазначила вона.

Заступник міністра наголосила, пославшись на загальні підрахунки Мінекології та Мінекономіки, що реалізація НОВ2 дасть змогу також до 2030 року скоротити викиди від ріллі й пасовищ на 20%.

Ставчук додала, що Мінекології завершує розроблення рамкової стратегії з адаптації до зміни клімату та спільно з Мінекономіки працює над імплементацією нітратної директиви ЄС.

За її словами, Мінекології також ініціювало разом із Мінекономіки реформу системи управління зрошувальними системами, а функції формування та реалізації політики в цій сфері вже передано відновленому Мінагрополітики.

Заступник міністра наголосила, що середньорічна температура в Україні, як і у світі загалом, підвищилася на 1,1%, а протягом наступних 20 років у країні очікується її зростання ще на 0,8-1,1%.

Вона додала, що хоча кількість опадів у всіх сценаріях для України зміниться несуттєво, однак посилиться їх перерозподіл протягом року в межах ± 20% — зі збільшенням у холодний період і зменшенням у теплий, особливо в липні та серпні, що також є критичним фактором для сільського господарства.

Тому сьогодні в національній урядовій політиці питанню скорочення викидів від сільського господарства слід приділяти значну увагу в контексті Європейської зеленої угоди і курсу на досягнення кліматичної нейтральності в довгостроковій перспективі», — наголосила Ставчук.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики спільно з Держенергоефективності та за активної участі Біоенергетичної асоціації України активізувало роботу над законодавством у біоенергетиці, щоб створити сприятливі умови для заміщення імпорту традиційних енергоресурсів та використання місцевих видів палива. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 липня 2021
Пораховано скільки викидів формує український агросектор
Попри те, що агросектор справді впливає на навколишнє середовище, його частка у загальному показнику викидів парникових газів досить невелика....
20 січня 2021
У Кабміні хочуть боротися із змінами клімату, саджаючи ліс
Під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання...
7 грудня 2020
Аграрний сектор не є пріоритетним з точки зору зменшення викидів СО2 в рамках Європейської зеленої угоди
Аграрний сектор не є пріоритетним з точки зору зменшення викидів СО2 в рамках Європейської зеленої угоди. Так прокоментував для AgroPolit.com...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...