Угода про вільну торгівлю дозволить збільшити товарообіг між Україною й Туреччиною до $10 млрд — посол
Угода про вільну торгівлю дозволить збільшити товарообіг між Україною й Туреччиною до $10 млрд — посол

Нинішній рік має стати вирішальним для фіналізації угоди про зону вільної торгівлі між Україною й Туреччиною, після її підписання товарообіг буде легко збільшити удвічі — до $10 млрд. Про це йшлося на першому засіданні нещодавно створеної спільної Українсько-Турецької торгово-промислової палати, повідомляє Укрінформ.

«Ми виходимо з того, що цей рік має стати вирішальним для фіналізації Угоди (про вільну торгівлю — ред.). Спільна торгово-промислова палата має стати важливим системним неформальним елементом у взаємодії українського та турецького бізнесу, що забезпечить оперативну комунікацію між діловими колами, надасть можливість отримувати достовірну та актуальну інформацію»,  - сказав Надзвичайний і Повноважний посол Туреччини в Україні Ягмур Гюльдере.

Дипломат указав, що рівень товарообігу між нашими країнами за минулий рік досяг позначки $5 млрд, і є потенціал для його збільшення.

Наша мета — обсяг товарообігу на рівні $10 млрд. З підписанням Угоди про вільну торгівлю ми легко досягнемо цього показника», — упевнений посол.

Він також наголосив, що попри пандемію торік Туреччину відвідали 1 млн громадян України – це не лише результат роботи туристичної сфери, а й вияв прихильності з боку українців.

Співголова від української сторони Сергій Савчук у виступі окреслив завдання Українсько-Турецької торгово-промислової палати, серед яких збір нових ідей для торгівлі, інвестицій, спільна українсько-турецька діяльність у різних сферах.

У наших силах надати пропозиції уряду щодо покращення умов та розв’язання наявних «вузлів». Це не про лозунги, а про реальні дії та інструменти в інтересах обох країн, їхнього бізнесу», — сказав Савчук.

Співголова від турецької сторони Озер Матлі відзначив у виступі, що відносини на рівні глав держав, на рівні бізнесу між нашими країнами вибудовані в дуже позитивному та активному ключі — і вони продовжують зміцнюватися. За його оцінкою, найуспішніша з галузей співпраці зараз — будівельна.

Нагадаємо, озвучено аграрну частину угоди про ЗВТ з ЄС та України, яку підтримав Європарламент.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 червня 2021
Україна та Туреччина на завершальному етапі переговорів щодо угоди про ЗВТ – Кулеба
Угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною – найскладніший крок для обох країн, сьогодні наші країни перебувають...
12 квітня 2021
Зеленський розкрив плани підписання Угоди про ЗВТ з Туреччиною
Україна та Туреччина готові до подальшого розвитку двосторонніх взаємин і домовилися про проведення предметного аудиту всіх спірних моментів задля...
16 березня 2021
Туреччина – основний постачальник екзотичних фруктів до України
У 2020 році найбільша частка – 11,5 % – у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України припала на продукцію групи...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...