В ООН прогнозують скорочення світових запасів зерна до мінімуму за 5 років
В ООН прогнозують скорочення світових запасів зерна до мінімуму за 5 років

У 2021 році очікується збільшення обсягів світової торгівлі зерновими культурами і різке скорочення загальносвітових запасів зерна. Про це повідомили в продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО).

«Попередні прогнози за обсягом виробництва зернових в 2021 році вказують на незначне зростання виробництва озимої пшениці в Північній півкулі, обумовлене збільшенням посівних площ у Франції, Індії, Росії і США», — йдеться в повідомленні.

«Обсяг виробництва кукурудзи в Південній півкулі, згідно з прогнозами, дещо скоротиться в Аргентині і Бразилії в порівнянні з рекордними показниками, але залишиться на рівні вище від середнього. Сприятливі прогнози виробництва в Південній Африці та сусідніх країнах», — додали в організації.

При цьому споживання зернових у світі в сезоні 2020−2021 років прогнозується на рівні 2761 млн т, що на 52 млн т вище від рівня минулого сезону. Головною причиною такого підвищення є активне споживання фуражного зерна в кормових цілях в Китаї. Очікується, що протягом майбутнього року споживання пшениці і рису в світі збільшиться, відповідно, на 0,7% і 1,8%.

Обсяг запасів зернових у світі скоротиться на 2,2% і складе 801 млн т, що є найнижчим показником за останні 5 років. В результаті співвідношення запасів зерна до його споживання в світі знизиться до 28,3%, досягнувши найнижчого рівня за останні 7 років», — прогнозують у ФАО.

Там також відзначають, що оновлений прогноз відображає істотне коригування в бік зниження даних щоод запасів кукурудзи в Китаї.

У свою чергу обсяг торгівлі зерновими в світі в сезоні 2020−2021 років прогнозується на рівні 465,2 млн т, що на 5,7% вище від рекордного показника попереднього сезону. Це підвищення пояснюється великими обсягами закупівель кукурудзи з боку Китаю, насамперед із США.

Очікується, що обсяг світової торгівлі рисом продовжить зростати і збільшиться на 7,9% під впливом подальшого збільшення обсягів експорту з Індії», — додали в організації.

Нагадаємо, Україна увійшла до Комітету продовольчої безпеки ООН.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 лютого 2021
Україна увійшла до Комітету продовольчої безпеки ООН
Україна увійшла до складу Комітету з Всесвітньої продовольчої безпеки ООН, який підпорядковується Генеральній Асамблеї ООН через економічну і...
5 лютого 2021
Україна експортувала майже 30 млн т зерна
Обсяг експорту зернових культур з України з початку 2020/21 МР, станом на 5 лютого 2021 року, склав 29,35 млн т, що на 7,6 млн т або 21% менше...
28 січня 2021
Експерти спланували ріст виробництва зерна на 23 млн т у наступні 5 років
Виробництво зерна в наступні п’ять років буде досягати рекордних показників, йдучи в ногу з попитом, але залишаючи мало можливостей для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...