У ДПЗКУ розказали буде чи ні дефолт компанії у 2021 році – офіційно
У ДПЗКУ розказали буде чи ні дефолт компанії у 2021 році – офіційно

У ДПЗКУ офіційно прокоментували AgroPolit.com відбудеться чи ні дефолт компанії у 2021 році через виконання компанією умов китайського кредиту. Нагадаємо, раніше джерело видання повідомило, що такий розвиток подій можливий після того, як держкомпанія здійснить у цьому році дві виплати (тіло та відсотки) за китайським кредитом.

AgroPolit.com подає повністю відповідь ДПЗКУ без змін на свій запит на ім'я в.о. голови правління ДПЗКУ Андрія Власенко:

AgroPolit.com: Спростуйте або підтвердіть інформацію те, що у 2021 році ДПЗКУ має здійснити дві виплати по китайському кредиту в загальній сумі 198 млн:  перший платіж до 21 січня ($101 млн з яких $75 млн – тіло кредиту та ще $ 26 млн – відсотки за користування цим кредитом) та до 21липня 2021року ще $75 млн – тіло кредиту та $ 22 млн – відсотки)?.

ДПЗКУ: Згідно укладеної Кредитної угоди АТ «ДПЗКУ» сплачує щорічно (двічі на рік до 21.01 та 21.07) погашення тіла кредиту та відсотки за користування кредитними коштами. Станом на 14.01 відсутня прострочена заборгованість за кредитним запозиченням.

AgroPolit.com: Чи відбудеться 21 січня 2021 року виплата першої частини тіла та відсотків за китайським кредитом – сума коштів необхідна накопичена?

ДПЗКУ: Так, зобов’язання за кредитом будуть сплачені в повному обсязі. Кошти під ці зобов’язання вже зарезервовані на рахунках.

AgroPolit.com: Яка наразі на рахунках ДПЗКУ загальна сума власних коштів?

ДПЗКУ: Дана інформація є комерційною таємницею.

AgroPolit.com: Чи залишаться на рахунках ДПЗКУ кошти власні, якщо у 2021 році компанія виконає свої зобов’язання по китайському кредиту в повному обсязі?

ДПЗКУ: Так, власні кошти залишаться. Кредитна угода діє до 2027 року. Наразі, розпочато переговорний процес щодо реструктуризації кредитного договору та зменшення фінансового навантаження на АТ «ДПЗКУ».

Також зазначаємо, що АТ «ДПЗКУ» вчасно та в повному обсязі виконує зобов’язання перед банком кредитором.

Нагадаємо, що наразі відкритим наразі є питання про фінансовий стан ДПЗКУ. У травні 2020 року з’явилася інформація, що ДПЗКУ отримало майже 2 млрд грн збитків у 2019 році. Наразі у МЕРТі триває дискусія віддавати чи ні на приватизацію компанію.

Раніше  з'явилася інформація про те, що Україна ледь не пропустила терміни оскарження рішення GAFTA по виплаті ДПЗКУ $ 62 млн Китаю. В той час у компанії запевнили, що ніяких зволікань не було і вони діяли в відведених часових рамках. 

Наприкніці 2020 року у держкомпанії відбулися кадрові ротації: змінився т.в.о компанії – на заміну Василю Коваленку прийшов екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрій Власенко.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2021
У ДПЗКУ через підозру про дачу хабаря проводять обшуки ДБР – джерело
ДБР проводить обшуки у ДПЗКУ з приводу можливого отримання хабаря одним із начальників департаментів за призначення одного з регіональних керівників....
3 березня 2021
ДПЗКУ розпочала підготовку матеріально-технічної бази філій до приймання зерна врожаю 2021 року
АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» розпочинає підготовку матеріально-технічної бази філій до приймання та зберігання...
23 лютого 2021
Озвучено подробиці страхового договору ДПЗКУ, через який у корпорації пройшли обшуки
Договір страхування майна Державної продовольчо-зернової корпорації України із завищеним страховим тарифом, через який в офісі ДПЗКУ 19 лютого...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...