Уряд застерегли, що в Україні може повторитися продовольча криза 2003/04 МР
Уряд застерегли, що в Україні може повторитися продовольча криза 2003/04 МР

Нинішня ситуація в Україні і відсутність чіткої політики уряду з забезпечення продовольчої безпеки викликає побоювання в повторенні кризи 2003/04 МР. Тоді через посуху урожай впав до критичних 20,6 млн тонн. Про це заявив Микола Кучер, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, передає nv.ua.

«Україна нині стоїть на порозі системних проблем, що можуть загрожувати продовольчій безпеці, і відповідно — вимагають системних рішень. Наші зернові рекорди останніх п’яти років багато в чому тримались на сприятливих погодних умовах. Але 2020 рік показав, що кліматичні зміни — безповоротні, аграрії втратили значну частину посівів через кліматичні проблеми і технологічні помилки, але надалі ще складніше буде відвойовувати врожай», — розповідає Кучер.

На його думку, аграрії повинні навчитися зберігати глибинну вологу ґрунтів, яка й нині критично низька, системно підходити до збереження родючості ґрунтів, контролюючи сівозміни. Інакше не варто більше розраховувати на повторення рекордів урожайності на рівні 75 млн тонн і вище.

До того ж, у липні 2021 року має стартувати ринок землі, а такого роду реформи у перші роки завжди дають певну «просадку» по виробництву продовольства.

Система державного управління агросектором в Україні також розбалансована. Влада взяла курс на загальну ліквідацію чи приватизацію державних агропідприємств. Але, чи варто цю політику реалізовувати так бездумно і поспішно? В Фонді державного майна України дуже переймаються миттєвим закриттям бюджетних дір за рахунок приватизації, але в результаті такі дії можуть поглибити кризову ситуацію в країні», — зазначає експерт.

Крім того, в період глобальної економічної кризи розпродаж важливих для продовольчої безпеки підприємств, та ще й за безцінь, можуть спричинити втрату державою контролю над продовольчою ситуацією.

При цьому Україна, як влучно зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, може і має взяти участь у вирішенні глобальних продовольчих проблем. Та чи зможе вона це зробити за відсутності у держави інструментів та установ для вирішення поставлених завдань? Переконаний, що по окремих державних агропідприємствах варто переглянути рішення, щоб вони не йшли на ліквідацію чи приватизацію, а виконували свою роль — забезпечення продовольчої безпеки України», — вважає член Аграрного комітету.

Разом з тим, є певний дисбаланс і між гравцями агроринку. Зернотрейдери зорієнтовані на максимальне вивезення зернових на експорт, тваринники та борошномели — щоб зерно залишалось в Україні і реалізовувалася вже продукція з доданою вартістю. І не вистачає елементу, який міг би внести рівновагу в ці інтереси.

Ми мусимо консолідуватися — народні депутати, експерти від профільних аграрних асоціацій, представники уряду, науковці, керівники держпідприємств, менеджмент аграрних компаній — і разом виробити системні рішення по тому, в який спосіб слід регулювати аграрний експорт, щоб це відповідало інтересам усіх гравців агроринку і гарантувало продовольчу стабільність в країні. Якою має бути роль державних органів при цьому. Як найкраще розпорядитись майбутнім аграрних державних підприємств. Які переваги зможуть отримати малі і середні сільгоспвиробники», — підсумовує Микола Кучер.

Нагадаємо, що уряд закликали не продавати за безцінь державні підприємства задля дотримання продовольчої безпеки в країні.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 лютого 2021
Україну визнано гарантом світової продовольчої безпеки – НААН
Україна залишається ключовим гравцем на міжнародному ринку зерна й одним з гарантів продовольчої безпеки світу. Про це в інтерв’ю golos.com.ua...
22 січня 2021
Україна не обмежуватиме й не заборонятиме експорт продуктів харчування для гуманітарних цілей Всесвітньої продовольчої програми ООН
Україна підтримала Спільну заяву членів СОТ щодо Всесвітньої продовольчої програми. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки. Зазначається, що 21...
15 січня 2021
У 2021 році ціни на споживчі товари зростуть на 15-25% — експерт
У 2021 році голоду не буде, але ціни зростуть на 15-25% за різними категоріями споживчих товарів. Про це у матеріалі на АgroРolit.com...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...