Роман Лещенко озвучив п’ять напрямків на посаді агарного міністра — деталі
Роман Лещенко озвучив п’ять напрямків на посаді агарного міністра — деталі

Претендент на голову Мінагрополітики, очільник Держгеокадастру Роман Лещенко озвучив депутатам фракції «Слуга народу» ключові завдання на посаді міністра. Про це повідомили AgroPolit.com джерела у фракції після вчорашнього вечірнього зібрання.

Лещенко представив п’ять ключових напрямків:

  • Перший – сформувати стратегію розвитку сектору на 7-10 років.

«Ми маємо розуміти, куди рухається агросектор, яка місія та яким він буде в перспективі», – розповідає один з депутатів-слуг.

  • Другий – запуск прозорого Державного реєстру отримувачів державної підтримки з бюджету аграріями.

Лещенко нагадав, що відповідний закон 985-IX уже підписаний президентом Володимиром Зеленським – лишилося запровадити його у 2021 році. 

  • Третій – продовження земельної реформи, заявленої президентом. Роман Лещенко назвав кілька її складових, доповнює свого колегу ще один депутат.

Зокрема, мова іде про прийняття законопроекту 2194 про земельну децентралізацію (нагадаємо депутати відправили його на доопрацювання для повторного читання – Авт.), відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року для українців, завершення переведення Держгеокадастру «в цифру», — розповідає співрозмовник.

Конкретний земельний план голова Держгеокадастру Роман Лещенко планує презентувати завтра у другій половині дня, що анонсував уже Держгеокадастр.

  • Четвертий – завершення реформування Держпродспоживслужби та зближення українського ветеринарно-санітарного законодавства із європейським.

П’ятий — розвиток зрошення в Україні. «Йдеться про створення об’єднання водокористувачів, реанімацію вже діючої концепції зрошення та інше», – каже третій депутат.

За словами наших співрозмовників, Роман Лещенко також пообіцяв передати в управління Мінекономіки подальшу долю приватизації аграрних держпідприємств. Щодо НААН, то землі Академії обіцяв передати на розпаювання та громадам. Лісова сфера та рибне господарство не входитиме у сферу інтересів оновленого Мінагрополітики і залишиться за Мінаекології.

Як розповідають очевидці зустрічі Романа Лещенка із президентською фракцією, після озвучування цього плану його підтримала практично одностайно.

Бурхливими оплесками. При чому аплодували всі групи, включаючи коломойського, павлюковці, мажоритарники», – відмічає наш співрозмовник.

Нагадаємо, що у цей четвер очікується голосування за його кандидатуру в сесійній залі на посаду міністра аграрної політики, і під це вже є достатньо голосів.  Щодо дедлайнів поновлення Мінагро, то звучала цифра 4-5 місяців.

Читайте детальніше за посиланням біографію Романа Лещенка і ключові його тези про передачу державних земель народу, інвентаризацію,  детінізацію, безоплатну приватизацію та реформу Держгеокадастру.

Нагадаємо, що Міністерство аграрної політики та продовольства України було ліквідоване восени 2019 року, а його функції передали Міністерству економічного розвитку та торгівлі України (МЕРТ).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 грудня 2020
Потрібно прийняти земельну конституцію – законопроект 2194 про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин
Законопроєкт 2194 про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин – це земельна конституція, без якої...
17 грудня 2020
Романа Лещенка призначено міністром агрополітики — офіційно
Верховна Рада підтримала призначення Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики. Про це повідомляє AgroPolit.com. Кандидатуру Романа...
17 грудня 2020
Профільний комітет підтримав призначення Романа Лещенка міністром агрополітики — офіційно
Парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики підтримав подання прем’єр-міністра про призначення Романа Лещенка міністром...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...