Держаудитслужба рекомендувала ліквідувати Миколаївський порт
Держаудитслужба рекомендувала ліквідувати Миколаївський порт

Держаудитслужба за результатами проведеного аудиту рекомендувала Мінінфраструктури ліквідувати Миколаївський морський торговельний порт — за словами аудиторів, прибутки порту «є неприпустимо низькими, зважаючи на виробничі потужності, якими підприємство наділено державою». Про це повідомляє прес-служба Держаудитслужби.

Зазначається, що фахівці управління південного офісу відомства провели фінаудит діяльності державного підприємства «Миколаївський морський торговельний порт" за період з 01.03.2018 по 29.02.2020, яке належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України.

«Аудиторське дослідження ДП «ММТП» засвідчило, що попри наявність прибутків за даними фінансової звітності в дослідженому періоді, а фактично з часу реорганізації у червні 2013 року, підприємством не перевантажено жодної тонни вантажу, тоді як метою його створення згідно зі Статутом є здійснення господарської діяльності портового оператора на території Миколаївського морського порту», — наголошують аудитори.

Зазначається, що виробничі засоби порту «майже суцільно» передані в платне користування приватним портовим операторам ще 2013 року терміном до кінця 2029, 2030 років, без права розірвання договорів в односторонньому порядку.

Під час аудиту встановлено, що з 14 приватних стивідорних компаній, які здійснюють діяльність в Миколаївському морському порту, 13 стивідорних компаній працюють на державному майні, взятому на умовах оренди у підприємства. Фактична наявність та стан переданого в платне користування державного майна не перевіряється, інвентаризаціями не охоплено державного майна первісною вартістю понад 900 млн. грн, або 75% вартості усього майна підприємства», — йдеться у повідомленні.

Також аудитори заявили, що штат підприємства у кількості 47 осіб повністю сформований адміністративно-управлінським та обслуговуючим його потреби персоналом із заробітною платою майже втричі більшою за середню заробітну плату по галузі морського транспорту.

Доходи підприємства майже на 100% сформовані за рахунок пасивних надходжень за передане в платне використання державне майно. Тоді як обсяги дебіторської заборгованості орендарів перед ДП «ММТП» за два останні роки зросли у 3,5 раза та сягнули до 44,13 млн гривень. Прибутки ДП «ММТП» є неприпустимо низькими, зважаючи на виробничі потужності, якими підприємство наділено державою», — підкреслили у відомстві.

«Витрати фінансових ресурсів підприємства спрямовані виключно на утримання персоналу та створення для нього комфортних умов, тоді як на відновлення об’єктів портової інфраструктури та основних виробничих засобів кошти не спрямовувалися і такі витрати не планувалися, через що знос основних засобів підприємства наближається до 100 відсотків.

Через невиконання статутних завдань ДП «ММТП» з 2013 року не відповідає критеріям об’єкта державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, і підлягає вилученню з переліку таких підприємств», — наголосили у Держаудитслужбі.

Нагадаємо, за 10 місяців морські порти обробили понад 132 млн т вантажів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 листопада 2020
Через дощ у двох морпортах України обмежили операції із зерновими
30 листопада через несприятливі погодні умови у двох морських портах України обмежили вантажні операції із зерновими. Про це свідчать дані...
9 листопада 2020
Українські морські порти перевалили майже 40 млн т зерна
Оператори в морських портах України в січні-жовтні 2020 року перевалили 39,4 млн т зернових вантажів. Про це йдеться в повідомленні ДП...
6 листопада 2020
За 10 місяців морські порти обробили понад 132 млн т вантажів
За підсумками січня-жовтня цього року портові оператори у морських портах України обробили 132,05 млн т вантажів. Це на 2,2 млн т більше, ніж за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...