Кутовий знову відкладає зняття мораторію на продаж землі
Кутовий знову відкладає зняття мораторію на продаж землі

Законопроект про обіг земель сільгосппризначення подадуть до парламенту у вересні-жовтні. Про це повідомляєміністр агрополітики та продовольства Тарас Кутовий.

Заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення, яка діє до кінця 2016 року, подовжать і в 2017-му. Водночас планують створити ринок довгострокової оренди.

"Я планую, що законопроект про обіг земель сільгосппризначення буде у Верховній Раді в робочому стані у вересні ― на початку жовтня. І до кінця року в другому читанні закон має бути проголосований", ― він.

Раніше міністр планував, що цей законопроект мали б оприлюднити на сайті Мінагрополітики в першій декаді липня. Проте цього не сталося. Попередній уряд узагалі обіцяв оприлюднити документ ще до 1 березня. Кутовий пропонує запровадити в Україні ринок довгострокової оренди земель сільгосппризначення, а також можливість перепродажу цієї оренди.

"Свого часу держава безкоштовно роздавала людям колосальний актив на мільярди доларів, який мав стати робочим капіталом і запустити інвестиції в галузь. Але через мораторій на продаж землі, через неможливість здійснення певних дій цей актив не працює. На мою думку, прямий продаж в існуючих умовах, при нинішньому складі Верховної Ради, в нинішньому суспільстві сприйнятий не буде. Яке сьогодні головне побоювання? Що скуплять землю за безцінь, користуючись тяжким становищем людей, які живуть у селах. Тому ми пропонуємо продавати не землю, а право на довгострокову оренду. Наприклад, на 49 років. За таких умов людина зберігає землю і отримує істотну суму. Пай нікуди не подінеться, але для агропідприємства з'являється довгострокова стабільність. А зараз, коли договори з фізособами укладаються на сім років, компаніям важко планувати свої виробничі цикли, наприклад будівництво", ― пояснив міністр.

Також планують запровадити можливість застави права довгострокової оренди землі.

 "У цьому випадку виграють і аграрії, і банки. Перші отримають доступ до дешевших кредитів, тому що другі отримають якісне забезпечення позик. Тоді, якщо фермер, який взяв у банку гроші під заставу прав оренди на землю, не може виконувати зобов'язання за кредитом, банк знаходить в системі ефективного власника і каже ― у мене в оренді 2 тисячі гектарів, приходь і працюй. І повертає свої гроші таким чином. Коли з'явиться можливість продажу й застави прав оренди, запуститься механізм ціноутворення на землю, почне формуватися ціновий діапазон. І з цього діапазону ми будемо розуміти, росте у нас галузь чи ні. Якщо по базовому активу ціна зростатиме, значить, галузь росте, там є рентабельність", ― наголосив Кутовий.

Нагадаємо, запровадити ринок землі Україна зобов'язалася в Меморандумі про співпрацю з МВФ. Водночас поки що немає необхідної законодавчої бази для повноцінного функціонування ринку землі, а також сформованого кадастру земель.

ТСН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 серпня 2016
«Орендні каруселі» аграрного міністра Тараса Кутового
Очільник міністерства аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий пропонує запровадити в Україні ринок довгострокової оренди земель...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...