Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС
Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС

Нульове мито на ввезення вина з ЄС буде введено з 2021 року згідно із зобов'язаннями України щодо обнулення імпортних мит на низку товарів протягом семирічного періоду після укладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це повідомила директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва, передає Інтерфакс.

«З 2021 року буде введено нульове мито на ввезення вина до України (з країн Європейського Союзу — ІФ). Водночас на сьогодні складається не найкраща ситуація на виноробному ринку – на 25-30% збільшився імпорт вина до України, порівняно з минулим роком», — зазначила вона.

Як уточнила міжнародний консультант ФАО ООН, наразі мито на ввезення вина з ЄС становить 0,3-0,4 EUR/літр.

З посиланням на дані Держстату Звєрєва повідомила, що у 2019 році Україна експортувала вина на $11,9 млн. Найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди було поставлено продукції на $1,3 млн. Окрім того, одним із найбільших ринків залишається Німеччина, куди було експортовано вина на $1 млн.

Водночас, за словами директора з розвитку УПОА, імпорт вина минулого року становив $146,7 млн.

Крім того, в І півріччі поточного року, за даними Держмитслужби, Україна експортувала вина на $6,1 млн. А імпорт становив $67,9 млн, уточнила експертка.

За даними статистики ми можемо побачити, що в грошовому вираженні експорт нижче за імпорт в 11 разів. Традиційно найбільшим постачальником вина до України є Італія. За шість місяців цього року Україна завезла італійського вина на $20,7 млн. Друге місце в списку належить Франції ($10,5 млн), третє — Німеччині ($9,9 млн). З інших країн Україна імпортувала вина на $26,7 млн», — зазначила міжнародний консультант ФАО ООН.

Вона звернула увагу, що імпорт глобально зростає, проте Україна не може забезпечити ефективної підтримки галузі так, як це робиться в ЄС.

Наприклад, візьмемо Іспанію — одного з провідних гравців світового ринку вина. Місцеві виноградарі отримують від держави 50% повернення інвестицій у закладки виноградників. І це досить суттєва допомога виноробам уже на початковому етапі, адже такі інвестиції є довгими за термінами окупності. Інший приклад країн, про який говорять українські винороби — це Франція. Минулого року на фінансування виноробної галузі тут виділялося до EUR8 млрд», — зазначила Звєрєва.

Українські винороби і профільні асоціації, як зауважила міжнародний консультант ФАО ООН, говорять, що конкурувати з тими, у кого в пляшці до 70% дотацій, неможливо.

Тому наші виноградники на сьогодні вирубують, і ситуація для виноробів не дуже сприятлива. Важливо і те, що на старті виноробного бізнесу в країнах ЄС підприємцям або надають пільговий податковий режим, або взагалі впроваджують "податкові канікули" — все це робиться з метою розвитку їхньої справи. Цей досвід варто було б взяти до уваги і Україні, й це стосується не тільки виноробної галузі», — додала вона.

Нагадаємо, Мінекономіки планує дозволити експорт купажів коньяків з України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 жовтня 2020
У Мінекономіки пропонують звільнити від акцизу натуральні вина
Акцизний податок є одним із законодавчих обмежень, що ускладнюють ведення бізнесу малим виробникам виноробної продукції, вважають у...
29 липня 2020
Україна за рік відчутно активізувала продажі свого вина за кордон
За рік експорт українського вина зріс на 49,3% у грошовому вираженні. Про це свідчать дані Держстатистики. Так, у січні-травні цього року Україна...
13 липня 2020
Імпорт вина в Україну перевищує експорт в 11 разів
За шість місяців цього року Україна імпортувала вина на $67,9 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби. При цьому, експорт вина...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...