Законодавство для відкриття ринку землі в Україні потрібно прийняти до кінця вересня, – Світовий банк
Законодавство для відкриття ринку землі в Україні потрібно прийняти до кінця вересня, – Світовий банк

Законодавство для відкриття ринку землі в Україні потрібно прийняти до кінця вересня поточного року. Про це у колонці на сайті «Європейськ правда» написав директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

«Потрібно напрацювати значно більше законодавчих актів щодо управління земельними ресурсами для забезпечення того, щоб кожен українець отримав весь набір переваг від земельної реформи. І простого ухвалення законів недостатньо, тому що як тільки це буде зроблено, виникне необхідність розробляти нормативні акти для впровадження цих законів, створювати установи, які керуватимуть процесом впровадження нормативних актів та, фактично, виконуватимуть роботу», – написав Банерджі.

За його словми, особливо це стосується дрібних та середніх фермерів.

«Вони повинні мати можливість швидко усунути будь-які спроби порушити їхні права або фактичні порушення цих прав. Фермери та інші учасники економічних відносин з приватного сектора повинні знати, як використовувати землю в якості забезпечення по кредиту. Банки та інші фінансові установи повинні мати можливість професійно оцінити вартість застави та мати стимули для надання позик дрібним позичальникам», – додав експерт.

Він зауважив, що після запровадження відповідних законів та нормативних актів існуватиме потреба у широкомасштабній кампанії з підвищення обізнаності у сфері права та фінансової грамотності.

Усе це вимагає часу, але час спливає. За найконсервативнішими підрахунками, створення необхідних нормативних актів, інституцій та процес імплементації можуть зайняти щонайменше дев'ять місяців, а ринок землі відкривається 1 липня 2021 року, – вважає Банерджі. .

Він наголосив, що дуже важливо ухвалити відповідні закони не пізніше кінця вересня цього року.

Якщо держава не встигне це зробити у зазначений термін через затримки, яких цілком можна уникнути, існуватиме реальний ризик того, що в день відкриття ринку землі Україна втратить цей золотий шанс.

Більш того, існує небезпека того, що відкриття ринку землі за відсутності цих суворих правових та регуляторних гарантій призведе до повторення процесу приватизації зразка 1990-х років, тобто зробить ринок вразливим перед потужними гравцями зі зв’язками і фактично поглибить корупцію, пов'язану із земельним ринком, та нерівність, – підсумував директор Світового банку.

Нагадаємо, що на розгляді в Конституційному суді України перебувають три подання народних депутатів, які стосуються оцінки конституційності проведення земельної реформи в Україні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 вересня 2020
Врегулювано використання 600 млн грн від Світового банку на АПК, – Кабмін
Кабінет міністрів підтримав врегулювання затвердження порядку використання 600 млн грн, які Світовий банк виділив для інвестицій у сільське...
15 вересня 2020
Аналіз законодавчих змін в АПК у плані пріоритетних дій уряду на 2020 рік
Кабінет міністрів України збирається через Верховну Раду (ВР) провести низку законодавчих змін, пов'язаних з аграрним сектором. Про це йдеться у...
11 вересня 2020
У Мінекономіки можуть запровадати компенсацію витрат за відновлення лісосмуг на сільгоспземлях
З метою стимулювання виробників до реєстрації та утриманні лісосмуг у Мінекономіки розглядається можливість закладення державної підтримки –...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...