Реформування Держпродспоживслужби поставить під сумнів виконання Україною вимог Угоди про асоціацію з ЄС
Реформування Держпродспоживслужби поставить під сумнів виконання Україною вимог Угоди про асоціацію з ЄС

Реформування Держпродспоживслужби поставить під сумнів виконання Україною вимог Угоди про асоціацію з ЄС. З такою позицією виступила віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

Про це вона заявила під час виступу на пресконференції «Реорганізація Держпродспоживслужби: чому міжнародна торгівля під загрозою зупинки та як безпечно запустити санепідемстанцію?».

Лавренюк зауважила, що необдумана спроба втрутитися у роботу відомства, відкидає можливість на кілька років посилення свого експортного потенціалу на зовнішніх ринках, насамперед для молочної продукції.

Оскільки я представляю Асоціацію виробників молока, об’єднання молочно-товарних ферм, то логічно продовжу тези стосовно ситуації, яка складається для молочного скотарства. Так, дійсно, згідно угоди з ЄС, Україна зобов’язалася впровадити цілу низку синхронізаційних організаційних кроків з європейським законодавством. Однією з ключових вимог було створення єдиного компетентного органу, який би контролював безпеку на всьому ланцюжку від лану до столу. І цим органом стала Держпродспоживслужба.

Сьогодні, здійснюючи кроки з реорганізації цієї служби, ми ставимо під сумнів взагалі виконання нами, як країною, умов угоди про асоціацію. Так, дійсно, відкидаємо можливість на кілька років посилення свого експортного потенціалу на зовнішніх ринках, в першу чергу для молочної продукції, оскільки завойовуються ці ринки дуже важко. Чому наголошуємо на експортних ринках? Якщо ми маємо пересічних слухачів, споживачів, які також переглядають цю конференцію, експорт – це заробіток для держави. Що більше ми експортуємо і менше імпортуємо, то більше ми заробляємо для нашого бюджету і більше коштів маємо для розвитку інфраструктури, і взагалі економічного розвитку нашої країни», – заявила Лавренюк.

Також вона додала, що такі дії посилять надходження необґрунтованого імпорту в Україну молочної продукції з інших країн.

Маючи такі ініціативи з реформування Держпродспоживслужби ми ставимо під ризик посилення необґрунтованого імпорту в Україну молочної продукції з європейських країн, які переживали кризу під час коронавірусної кризи і також мають дуже великі запаси молочної продукції. Маємо проблеми з тим, щоб контролювати якість тієї сировини, яка входить на територію нашої країни. Крім того, представники молочно-товарних ферм дуже стурбовані такими кроками реформування Держпродспоживслужби – створення двох знову контролюючих органів, тому що це означає, що ми повертаємося до моделі посилення тиску контролюючого на виробничі підприємства. Органи, які по суті будуть дублювати свої функції, повернуться до моделі радянських часів з фіскальними і іншими корупційними складовими, тому це неприпустимо. І так маємо досвід Мінекономіки.

Реформування, переоформлення всіх постанов, рішень, наказів, фінансова складова, структура роботи цього органу перероблена наново. Це затягнулися на більше ніж півроку. Це в прискореному темпі, в турборежимі, як зараз модно говорити. Не сподіваємося на такі швидкі темпи при реформуванні Держпродспоживслужби. Закликаємо не робити необдуманих кроків, які шкодитимуть аграрній політиці. І дуже просимо прислухатися до аграрної спільноти. Ми готові до відкритого діалогу, до спілкування, до взаємних аргументів, щоб знайти золоту середину», – заявила Лавренюк.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) запропонувало постанову Кабміну, якою реорганізовується Держпродспоживслужба і МОЗ отримує контроль над Санітарно-епідеміологічною службою. Після цього 23 аграрні асоціації  звернулися до Зеленського щодо недоцільності реорганізації Держпродспоживслужби. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 вересня 2020
Реорганізація Держпродспоживслужби — не на користь бізнесу
Реорганізація Держпродспоживслужби не піде на користь бізнесу. Таку позицію в коментарі для AgroPolit.com висловив виконавчий директор Союзу...
22 вересня 2020
Реорганізація Держпродспоживслужби призупинить експорт з України на три роки
Реорганізація Держпродспоживслужби призупинить експорт з України на кілька років. Про це заявив голова Ради директорів «Спілки молочних...
22 вересня 2020
Держпродспоживслужба: рік без керівника та на порозі реорганізації
Конкурс на голову Держпродспоживслужби затягнувся майже на рік, від  24 жовтня 2019 року. Тоді до фіналу потрапили 4 кандидати – Ігор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...