Новий голова Укрзалізниці підтримав впровадження єдиного вантажного тарифу та приватизацію непрофільних активів
Новий голова Укрзалізниці підтримав впровадження єдиного вантажного тарифу та приватизацію непрофільних активів

Новопризначений голова правління АТ «Укрзалізниця» (УЗ) Володимир Жмак вважає необхідними симпліфікацію і стандартизацію тарифів на вантажні залізничні перевезення. Про це він пояснив він в інтерв'ю порталу «Ліга».

«Авіаційні компанії нараховують плату незалежно від того, що везе літак, вартість розраховується за тарифом тонно-кілометр перевезень. Так має бути і в «Укрзалізниці» для магістральних ділянок. Для руди, піску, щебеню або комп'ютерів — вартість має базуватися на тарифі тонно-кілометр. Для маневрових — просто плата за тонну», — пояснив він.

За його словами, бізнес також зацікавлений у тому, щоб вантаж доїхав швидше, оскільки за рахунок обороту компанії заробляють більше грошей, ніж заощаджують на низьких тарифах.

«Тариф тонна-кілометр має бути єдиним. Але він має бути економічно обґрунтованим і прорахованим. Наразі УЗ просто не може порахувати ці тарифи, тому що локомотиви перебувають у розпорядженні дирекції, вагони — в іншій філії або приватні, або ще якісь, і скласти економічно обґрунтовану вартість вони не можуть. Я хочу створити групу із залученням фахівців для розрахунку тарифу», — наголосив Жмак.

Він не виключив, що для деяких груп товарів тарифи не знизяться. Жмак також анонсував упровадження знижки на обсяг перевезень від єдиного тарифу.

Новопризначений глава УЗ наголосив, що хоче, щоб компанія займалася насамперед профільним бізнесом: локомотивами, вагонами, інфраструктурою і диспетчеризацією.

Решта — це не «Укрзалізниця». Санаторії, профілакторії, лікарні, пральні, піщані кар'єри, заводи — це не УЗ, це непрофільні активи. Їх треба відчужувати — шляхом продажу і приватизації», — вважає Жмак.

На його думку, від приватизації непрофільних активів виграють усі сторони.

Ми запропонуємо модель, за якої люди збережуть свої робочі місця, а компанія виграє: приватизація об'єктів передбачатиме збереження їх спеціалізації та робочих місць», – зазначив голова правління компанії.

Він також повідомив, що наразі у штаті УЗ близько 260 тис. співробітників.

Нагадаємо, бізнес назвав 6 ініціатив, яких очікує від нового голови УЗ.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 вересня 2020
Разумков підписав закон про парламентський контроль за приватизацією
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон «Про внесення змін до закону «Про приватизацію державного і комунального...
4 вересня 2020
Малодіяльних станцій більше немає
Малодіяльних станцій в структурі АТ «Укрзалізниця» більше немає. Про це на своїй сторінці у facebook написав експерт з логістики Олексій...
4 вересня 2020
«Укрзалізниця» проведе масштабний аудит діяльності компанії, – Жмак  
АТ «Укрзалізниця» проведе широкомасштабний аудиту діяльності всіх філій і господарств компанії. Про це керівник...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...