Бізнес назвав 6 ініціатив, яких очікує від нового голови УЗ
Бізнес назвав 6 ініціатив, яких очікує від нового голови УЗ

Бізнес вітає Володимира Жмака з призначенням на посаду голови «Укрзалізниці» та очікує на впровадження шести ініціатив в напрямку вантажних та пасажирських залізничних перевезень. Про це йдеться у пресрелізі Європейської Бізнес-Асоціації.

Серед ініціатив, які називає бізнес:

  • Відмова від субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних.

«Субсидування за рахунок прибуткових вантажних перевезень, негативно впливає на фінансовий стан залізничної галузі та на її розвиток, і, по суті, є непрямим додатковим фінансовим навантаженням для представників бізнесу з метою перекриття збитків Укрзалізниці», — вважають у ЄБА.

  • Реформування структури Укрзалізниці.

Підприємці пропонують розділити УЗ на окремі вертикалі: вантажні перевезення та логістика, пасажирські перевезення, інфраструктура, виробництво та сервіс. 

Очікуваним кроком також є відкриття ринку приватної тяги, що обумовлено перспективою ухвалення Закону України «Про залізничний транспорт», — заявляють в асоціації.

  • Створення прозорого механізму тарифоутворення.

У ЄБА наголошують, що немає загальнодержавної моделі тарифоутворення на залізничні вантажні перевезення, а чинна тарифна система непрозора та економічно необґрунтована.

Крім цього відсутня прив’язка до типу затрат, що унеможливлює чітке цільове використання тарифів: тяга, вагон, інфраструктура, інвестиції. Це все призводить до субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних, разом із постійним підвищенням тарифів на останні. Необхідно розподілити залізничний тариф на локомотивну, інфраструктурну та вагонну складову (остання вже дерегульована), а також повністю переглянути систему тарифоутворення», — вважають у ЄБА.

  • Боротьба з крадіжками деталей вагонів та локомотивів.

За підрахунками компаній-учасників Комітету з логістики Асоціації, за 2018 рік та за результатами першого кварталу 2019 року, було здійснено 3859 випадків розукомплектування на суму більше ніж 24 млн грн. Бізнес підтримує ідею створення транспортної поліції, яка працюватиме над запобіганням розукомплектування вантажних вагонів та здійснюватиме патрулювання залізничних об’єктів інфраструктури. 

  • Гарантування безпеки та збереження вантажів під час транспортування.

У ЄБА наголошують, що ситуація на залізницях України залишається досить несприятливою, адже представники бізнесу постійно потерпають від випадків крадіжок вантажів всіх видів (зернові, вантажі гірничо-металургійного комплексу) під час їхнього транспортування та зазнають значних фінансових збитків. Важливим кроком для вирішення цієї проблеми є , у випадку пошкодження вагонів, зобов’язати працівників Укрзалізниці забезпечити оперативне складання актів про пошкодження вагонів форми ВУ-25 та інших необхідних документів.

  • Оптимізація надлишкової інфраструктури.

Підприємці вважають, що необхідно напрацювати виважене рішення по роботі малодіяльних зернових станцій. 

Бізнес концептуально не підтримує рішення про закриття таких станцій, адже це призводить до ліквідації робочих місць та зупинки функціонування вантажної інфраструктури на цих об’єктах. Сподіваємося на діалог та напрацювання компромісних рішень з цього питання», — резюмують у асоціації.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України призначив нового очільника правління АТ «Укрзалізниця». 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 серпня 2020
Новим керівником Укрзалізниці став Володимир Жмак
Кабінет міністрів України призначив нового очільника правління АТ «Укрзалізниця». Керувати компанією буде Володимир Жмак,...
20 серпня 2020
«Укрзалізниця» збільшить кількість вантажних вагонів за довгостроковими контрактами у 5 разів
«Укрзалізниця» планує надавати 50% свого парку вантажних вагонів для довгострокових договорів. На старті проєкту компанія пропонувала 10%...
19 серпня 2020
Експерт розповів, як відбувався конкурс на посаду керівника «Укрзалізниці»
Конкурс на посаду голови правління «Укрзалізниці» пройшов прозоро й об'єктивно. Про це в коментарі УНН розповів член...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...