Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію ― офіційно
Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію ― офіційно

Президент України Петро Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію (№1414-VIII), яким буде запроваджено механізм добровільної фінансової реструктуризації підприємств-боржників із метою врегулювання ситуації з проблемними кредитами та відновлення кредитування економіки банками.

Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України, закон було повернено з підписом президента 15 липня 2016 року.

Як повідомлялося, 14 червня 2016 року ВР України затвердила в другому читанні та в цілому закон "Про фінансову реструктуризацію" (проект закону №3555), який був розроблений Міністерством фінансів спільно з Національним банком України (НБУ), Незалежною асоціацією банків України, Європейським банком реконструкції і розвитку, Світовим банком та є структурним маяком у програмі співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

У Мінфіні повідомили, що "законопроект є важливим інструментом врегулювання ситуації з проблемними кредитами банків, допоможе оздоровити банківську систему, сприятиме відновленню платоспроможності підприємств і збереженню робочих місць. У результаті банки зможуть зменшити кількість проблемних кредитів і спрямувати кошти на кредитування економіки".

За оцінкою Мінфіну, нежиттєздатні підприємства не зможуть скористатися цим законом, пов'язані особи підприємства-боржника будуть позбавлені можливості впливу на процес фінансової реструктуризації.

У НБУ, у свою чергу, нагадали, що процедура фінансової реструктуризації, зокрема, передбачає: перегляд термінів погашення, перегляд розміру процентних ставок, надання нового фінансування боржникові, прощення частини боргу.

"Законом передбачаються умови для надання податкових стимулів для підприємств-боржників, які вже визначені Податковим кодексом України, зокрема у вигляді звільнення від податкових зобов'язань щодо податку на прибуток підприємств, що виникають у зв'язку з прощенням кредиторами частини боргу, у вигляді списання органами ДФС частини податкового боргу, пропорційно до частини прощеної іншими кредиторами за затвердженим планом реструктуризації", - зазначено на веб-сайті Мінфіну.

При цьому в Мінфіні наголосили, що закон про фінансову реструктуризацію має обмежений термін дії: три роки з дати набуття чинності.

"Такий термін дозволить оцінити успішність проведення процедури фінансової реструктуризації в Україні та порівняти результати з досвідом інших країн. У разі отримання позитивних результатів термін дії закону може бути подовжено", - наголошується в повідомленні.

Інтерфакс-Україна

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2016
Порошенко анонсував масштабну приватизацію
Ряд об'єктів енергетики, Одеський припортовий завод (ОПЗ), а також інші підприємства чекає приватизація. Про це Петро Порошенко заявив під час свого...
28 червня 2016
Питання про надання чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС вирішиться найближчим часом — Порошенко
Президент України Петро Порошенко заявляє, що питання про надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС має вирішитись найближчим...
27 червня 2016
Порошенко їде в Брюссель, на розгляд впливу Brexit на відносини ЄС з Україною ― прес-служба
Президент Петро Порошенко сьогодні, 27 червня, здійснить робочий візит до інституцій Європейського Союзу для участі у політичних консультаціях...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...