В Україні фіксують брак фуражної пшениці
В Україні фіксують брак фуражної пшениці

Оператори ринку в Україні відзначають нестачу фуражної пшениці на внутрішньому ринку, що вже позначилося на паритеті цін. Про це йдеться в дописі Телеграм-каналу KWS HUB, повідомляє Kurkul.com.

Якщо місяць тому різниця між фуражною і продовольчою пшеницею із вмістом протеїну 12,5% становила 10-11$, то зараз — 3-4$, а торік — 8$.

«Українські фермери стримують продаж фуражного зерна на внутрішньому ринку в очікуванні подальшого зростання ціни, що призводить до нестачі пропозиції фуражної пшениці», — ідеться в повідомленні.

Основною причиною дефіциту фуражної пшениці може бути тривала посуха, яка прогресувала в основних зернових областях країни, починаючи з осені 2019 року.

Зерно, яке достигає в суху і спекотну погоду, містить більше протеїну, тобто в поточному сезоні варто очікувати збільшення частки продовольчої пшениці.

Також починаючи з кінця травня і до середини червня на більшості території України пройшли інтенсивні дощі, які частково погіршили стан посівів. Підвищена вологість повітря і зволоженість грунту призвели до локального розвитку хвороб, почорніння колоса й відновлення росту бур'янів», — зазначають фахівці.

Однак у найближчі тижні очікується зниження цін, бо фермерам доведеться почати активний продаж пшениці та ячменю задля звільнення складів для кукурудзи та інших пізніх ярих культур через наближення жнив.

Форвардні ціни на пшеницю на базисі СРТ демонструють схожу динаміку. Інші види фуражного зерна в Україні також показують зростання протягом останнього місяця:

  • ячмінь на базі СРТ з поставкою у вересні виріс з 160$/т до 171$/т
  • кукурудза на базі СРТ з поставкою в жовтні також виросла, але менш помітно — із 149$/т до 151$/т під впливом спеки, яка посилилася останнім часом в регіоні.

Нагадаємо, у Кабміні прогнозують падіння експорту української пшениці.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2020
МЕРТ та учасники зернового ринку погодили граничні обсяги експорту пшениці на 2020/21 МР
Мінекономіки та учасники зернового ринку погодили граничні обсяги експорту пшениці на 2020/21 МР. Про це повідомляє прес-служба МЕРТ у...
11 серпня 2020
У Кабміні прогнозують падіння експорту української пшениці
Експорт української пшениці в поточному маркетинговому році (МР, липень 2020 — червень 2021) може скоротитися на 3 млн т у порівнянні з...
10 серпня 2020
Аграрії зібрали вже 87% врожаю пшениці
Станом на 6 серпня українські аграрії вже зібрали майже 23,2 млн т пшениці з площі 5,8 млн га (87% до прогнозу). Про це свідчать дані...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...