В «Укрзалізниці» розповіли, як боротимуться із розкраданнями деталей на вагонах
В «Укрзалізниці» розповіли, як боротимуться із розкраданнями деталей на вагонах

Із 1 липня 2020 року набрав чинності один із найбільш масштабних документів у секторі оперування рухомим складом. Він передбачає нову процедуру оформлення, розслідування і повідомлення про факт розукомплектування вантажних вагонів. Про це  заявив член правління АТ «Укрзалізниця» Франтішек Буреш, повідомляє сайт УЗ.

«Розукомплектування або злодійство деталей на вагонах початок «набирати обертів» в 2016-2017 роках, якраз після ліквідації МВС Транспортної міліції. Уже тоді поодинокі випадки крадіжки переросли в організовані злочинні угруповання, основна мета яких — або перепродаж деталей на «чорному ринку», або здача деталей в пункти прийому металобрухту», – зазначив Буреш.

За його словами, найсумніший факт – той, що найчастіше розукомплектування вагонів відбувається за участю співробітників УЗ.

Втрати «Укрзалізниці» від такого промислу обчислюються мільйонами гривень. Так, в 2019 році сума збитку, нанесеного «Укрзалізниці» у зв'язку з розукомплектуванням вагонів, склала понад 76,8 млн грн (відшкодовано 11,35 млн грн). Також проти «Укрзалізниці» грає кілька фактів – через недосконалість законодавчої бази працівники УЗ, якщо їх доля в крадіжці доведена, несуть мінімальну відповідальність. Ще один факт — УЗ так і не вдалося повністю налагодити роботу з Нацполіцією України, тому нерідко бувають випадки, коли поліцейські протягом 5 годин не приїжджають на виклик», – зазначив він.

Експерт додав, щоби своїми силами вирішити проблему крадіжок на вагонах, з 2017 року «Укрзалізниця» почала готувати документи для запобігання розукомплектування вагонів.

У 2017-2019 роках УЗ заборонила прийом і використання при ремонті вантажних вагонів ряду б / у деталей, був встановлений Порядок дії при виявленні розукомплектованого вагона, впроваджений Облік надходження на залізницю розукомплектованих вагонів і т.д. Але один з найважливіших кроків було зроблено на початку місяця. З 1 липня 2020 року набрав чинності один із найбільш масштабних документів у секторі оперування рухомим складом, який встановив нову єдину процедуру оформлення, розслідування і повідомлення про факт розукомплектування вантажних вагонів (які стоять на залізничних коліях станцій і ходять у поїздах) і заборони щодо їх відправлення в потягах», – зазначив він.

Він пояснив: це означає, що з 1 липня «Укрзалізниця» посилила вимоги до власних працівників, забороняючи постановку розукомплектованого вагона до складу поїзда.

Тепер до наших співробітників буде застосовуватися відповідальність, якщо він буде приймати розукомплектований вагон і ставити його в склад поїзда. Це – загроза безпеці руху. Механізм до крайності простий: згідно з постановою, якщо співробітник УЗ виявив порожній розукомплектований вагон, він його не приймає і дає вказівку на відчеплення від складу такого вагона. Крім того, власник вагона повинен бути повідомлений про його разукомплектации і він повинен почати вести технічну роботу з таким вагоном, – наголосив експерт .

І додав:

Якщо вагон із вантажем, то «Укрзалізниця» повідомляє власника про те, що вагон разкомплектований, водночас УЗ довозить вагон до місця вивантаження, де він розвантажується. Далі приватна компанія-власник вагона повинна відправити його на ремонт. Як підсумок, «Укрзалізниця» зможе чітко відстежити, на яких ділянках відбувається розкомплектація вагону.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 серпня 2020
Бізнес вимагає повної заборони ввезення старих іноземних вагонів в Україну, – голова профільного комітету ФРУ
Після ухвалення рішення про заборону ввезення на митну територію України вагонів, серед залізничних адміністрацій приписки яких із 20 лютого 2014...
28 липня 2020
Укрзалізниця реструктуризувала $200 млн боргу на строк до трьох років
АТ «Укрзалізниця» реструктуризувало близько 200 млн дол. боргу перед АТ «Сбербанк», що підлягали сплаті 31 липня цього року,...
24 липня 2020
«Укрзалізниця» почала приймати серпневі заявки на довгострокові вантажні договори
АТ «Укрзалізниця» з 23 липня почала приймати серпневі заявки на довгострокові вантажні договори. Мінімальний обсяг замовлення на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...