Grain Ukraine. Limited Edition: Україні час зайняти проактивну позицію у міжнародних дискусіях про регуляцію ринка зерна
Grain Ukraine. Limited Edition: Україні час зайняти проактивну позицію у міжнародних дискусіях про регуляцію ринка зерна

Цьогорічний Grain Ukraine мав приставку Limited Edition через обмежений з огляду на коронавірусну пандемію формат. Однак це не завадило учасникам у режимі unlimited обговорити ключові виклики зернового ринку і окреслити наступні кроки бізнесу та держави для посилення позицій українських виробників у світі.

Спікери події продовжили оптимістичні настрої щодо розвитку українського ринку зернових, які були лейтмотивом і торішнього форуму: вітчизняні аграрії знову продемонстрували рекорд, ставши 2-м у світі експортером зернових за валютною виручкою.

Наступний рубіж, який окреслили для себе гравці ринку, це перехід до оцінки успіхів не в обсягах виробленого, а у грошах.

Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, торговий представник України, заступник голови ради International Grains Council (IGC), на торговій панелі заявив, що всі вже звикли до рекордів по обсягам, але для нього особисто важливо нарощувати долар до долара: або продавати дорожче, або витрачати менше.

Цю тезу підтримала інша учасниця панелі Ольга Трофімцева, директор з розвитку «Епіцентр Агро». Вона зазначила, що, не забуваючи про збереження навколишнього середовища і ґрунтів та підвищення різноманіття вирощуваних культур, аграріям потрібно мислити більшою дохідністю, тому що це — бізнес. Адже тенденції останніх років показують, що рентабельність зернових буде нижчати. Тому Україна активно розвиває перспективні ринки — Європу та Азію. Спеціальним гостем торгової панелі став міністр-радник з економічних питань Республіки Індонезія в Україні Баскара Прадіпта. Україна на сьогодні — найбільший постачальник зернових у цю країну, який посунув з цього місця Австралію.

Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації, зауважив, що там підростає нове покоління, яке споживає менше рису, але більше пшениці. Крім того, там спостерігається позитивна демографічна ситуація. Також перспективним напрямком залишається Європа, куди торік Україна експортувала 10 млн тонн кукурудзи, а роком раніше — 14 млн т. 

Сприяти бізнес-мисленню має і довгоочікувана лібералізація обігу землі сільгосппризначення. Гравці ринку та експерти погоджуються, що прийняття відповідного закону — великий крок для України, який стимулюватиме підвищення капіталізації. Як окреслив ситуацію на земельній панелі Роман Лещенко, голова Держслужби з питань геодезії, картографії і кадастру, той парадокс, в якому ми жили стільки років із міфами про «вивезуть землю вагонами», мав закінчитися, бо мораторій сприяв фіктивним тендерам, підробці документів, тіньовому обігу зерна. Завдяки закону земля буде вільним товаром в нашій державі, і нічиї політичні забаганки не зможуть цього змінити, висловилася Ольга Балицька, Head of PwC Real Estate.

 Сплеск національного протекціонізму, зокрема в ЄС, також був серед питань, піднятих на Grain Ukraine 2020. Спікери торгової панелі показали, як регуляції, направлені ніби то на захист екології, стають частиною політики протекціонізму, і пандемія COVID-19 посилила ці тенденції.

Радник президента УКАБ Володимир Лапа навів приклад, що якщо раніше Європейський Союз обмежував використання пестицидів, пояснюючи це збереженням бджіл, то зараз вводить нові MRL (максимально дозволені рівні забруднюючих речовин) для імпорту, захищаючи своїх фермерів. І таким є політичний бік «зелених» рішень. Через це Україна має активніше лобіювати свої інтереси на міжнародній зерновій арені, бути там, де робиться аграрна політика. 

Зазначимо, що 11 липня під егідою Grain Ukraine за ініціативою Міністерства інфраструктури України був проведений круглий стіл за участі міністра інфраструктури України Владислава Криклія. Ціллю зустрічі було обговорення меморандуму про співпрацю у сфері забезпечення та посилення безпеки на автомобільному транспорті між Міністерством інфраструктури України, Державною службою України з безпеки на транспорті, ДП Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки і гравцями стивидорного ринку.

Організатор Grain Ukraine — компанія Ideas First, співорганізатор — група компаній ТІС. 

Довідково. Grain Ukraine — міжнародна галузева платформа для діалогу найбільших представників зернового ринку, керівників українських агропродовольчих компаній, комерційних та інвестиційних банків, логістичних та сировинних компаній, а також технологічних трендсеттерів. Тут обговорюють останні тренди аграрного ринку, розвиток стійких бізнес-моделей і впровадження агроінновацій. Більше про Grain Ukraine. Limited Edition 2020 — на facebook-сторінці події.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 червня 2021
Кабмін не забезпечив агросектор доступними земельними кредитами напередодні відкриття ринку — заява
Уряд не забезпечив доступ аграріїв до кредитних ресурсів для покупки землі після запуск ринку в Україні з 1 липня 2021 року. Про це під час...
4 червня 2021
В Одесі стартувала VI Міжнародна конференція Grain Ukraine 2021
В Одесі розпочалася Міжнародна зернова конференція Grain Ukraine 2021. Про це повідомляє AgroPolit.com. Зустріч найпомітніших гравців зернового...
7 квітня 2021
На конференції Grain Ukraine 2021 обговорять майбутнє зернового ринку
VІ Міжнародна зернова конференція Grain Ukraine цього року відбудеться 4–5 червня, традиційно в Одесі. Чергова зустріч найпомітніших гравців...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...