У документі про проведення місцевих виборів депутати вказали лише Київраду та облради, – експерт
У документі про проведення місцевих виборів депутати вказали лише Київраду та облради, – експерт

Комітет держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, готуючи проект постанови про призначення чергових виборів, затвердив текст до розгляду парламентом, у якому мова виключно про вибори до Київради та обласних рад без Луганської і Донецької.  Про це на своїй сторінці у facebook написав політичний експерт Олександр Ганущин. 

«Верховна Рада України не призначить чергові місцеві вибори? Йдеться про вибори до частини громад і до всіх районних рад. Решту місцевих виборів у країні народні депутати визнали першими, і вирішили делегувати почесне право призначення там виборів ЦВК», – написав він.

Він додав, що у низці громад перші вибори вже відбулися упродовж 2015-2020 років. І жодних змін у цих громадах на 25 жовтня 2020-го не передбачається (нікого не приєднали і не від‘єднали за формування перспективних планів).

Якщо, приміром, мова про Львівщину, то це про Великолюбінську, Гніздичівську, Мурованську, Тростянецьку та Щирецьку громади.  Ну, відбулись там уже перші вибори, пані і панове члени комітету, з часу проведення виборів жодних нових громад не доєднано... То чому ЦВК мала б там вдруге!!! поспіль призначати перші вибори. Зрештою, а чому вони там раптом двічі стали першими, — наголосив Ганущин.

Далі – текст без змін.

Підучіть матчастину, скільки таких громад в Україні) Мінрегіон перелік Вам дасть)

А є ще громади, до складу яких (відповідно до затверджених КМУ перспективних планів) так і не увійшла жодна інша громада. То чому вибори, приміром, в Одесі чи Ужгороді мають бути не черговими, а першими? Хто їх має призначати??
Чи не треба нам вже місцевих виборів у Одеську та Ужгородську міські ради?

А якщо парламент провалить постанову #3650 про утворення нових районів ?
І ймовірність цього дуже велика, адже з легкої руки новітніх децентралізаторів вирішено у майбутні райони додати великі міста, котрі ніколи до районів не належали (детальніше https://bit.ly/2ObcCDZ )
То хто тоді має призначити вибори до райрад?

До речі, сьогодні жодного речення в законодавстві щодо «перших виборів до райрад»... Кажуть, у покращеному Виборчому кодексі буде... той, котрий контраверсійний і ще не проголосований (https://bit.ly/2BVYThR)

А що буде, якщо ЦВК візьме і не призначить «перші вибори», там, де вони дійсно не є першими? Парламент будемо збирати позачергово?
А може, це і є омріяний спосіб всупереч Конституції НЕ оголошувати вибори до райрад?
Як би мало бути? Ні, турборежим звісно наше все, але є ще Конституція і законопроектна техніка.
Комітет мав би схвалити саме проєкт постанови Олексія Гончаренка (https://bit.ly/2ZUgfDQ), де запропоновано призначати усі чергові вибори, а саме, цитую:
«Призначити чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища»

Ні, звісно, я розумію, що не «комільфо» слугам народу брати за основу пропозицію народного депутата з опозиційної Європейської Солідарності.

Але підважувати у такий спосіб проведення місцевих виборів у частині громад і усіх райрадах, це вкрай безвідповідально.

Щодо решти важливих питань.
Так, дуже добре, що погодилися на позицію здорового глузду і скопіювали з проєкту постанови Гончаренка заборону проводити вибори до Донецької і Луганської обласних рад.
У багатьох зараз палає…

Вкрай важливо розважливо підійти і до питання місцевих виборів у громадах що мають дотик до лінії розмежування.
НМСД — їх саме у постанові про призначення чергових виборів треба прописати окремо, як такі, де вибори не проводяться, а повноваження ОМС здійснюють військово-цивільні адміністрації.

Нагадаємо, що представники місцевої влади вимагають у Зеленського не допустити партизації місцевих виборів. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 липня 2020
Верховна Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня
Верховна Рада ухвалила постанову «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)». Про це йдеться на...
7 липня 2020
Експерт пояснив, чому райради ризикують стати вотчинами місцевих феодалів
Одним із наслідків укрупнення Верховною Радою України районів стане створення на місцях «жирних» посад нових голів РДА, фактично –...
5 червня 2020
Місцеві вибори 2020: експерт назвав ризики нового виборчого законопроекту
Перший заступник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко каже, що не можна ділити громади на сільські, селищні та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...