Децентралізація в Україні: експерт розповів, що буде з районними радами
Децентралізація в Україні: експерт розповів, що буде з районними радами

Районні ради передбачені чинною Конституцією України, отже вони діятимуть і на рівні нових районів. Інший варіант можливий лише після внесення відповідних змін до Основного Закону. Про це у коментарі порталу «Децентралізація» повідомив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, коментуючи питання схвалення урядом постанови ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів».

За його словами, 12 червня уряд також схвалив законопроєкт щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, де прописано чітку регламентацію подальших кроків.

Серед іншого, проєктом документу визначено, що повноваження районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад районів, ліквідованих Верховною Радою України, припиняються в день набуття повноважень райрадами, обраними на відповідних перших місцевих виборах у новостворених районах.

Також у законопроекті зазначається, що обрані райради нових районів з дня набуття ними повноважень є правонаступниками всього майна, прав та обов’язків районних рад, території яких було включено до складу відповідного нового району.

Проєктні норми регламентують і питання утворення та реорганізація районних рад як юридичних осіб.  

Питання формування обсягу повноважень районних рад, як повідомив заступник міністра, ще узгоджується з профільними міністерствами. Попередньо, до власних  повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами.

Щодо делегованих повноважень, які будуть визначені секторальними законами, ще тривають консультації. Розглядаються наступні пропозиції:

  • підтримка освіти (спеціальна загальна середня освіта);
  • підтримка охорони здоров’я (підтримка та розвиток закладів охорони здоров’я вторинного рівня);
  • соціальний захист населення (соціальні територіальні центри, окремі заходи із соціального захисту дітей та ветеранів війни та праці на районному рівні);
  • фізична культура та спорт на районному рівні;
  • культура та мистецтво на районному рівні;
  • реалізація районних програм і заходів у молодіжній сфері;
  • вирішення окремих питань у сфері землеустрою, містобудування та архітектури на районному рівні.

Принциповою є позиція, що жодне повноваження райрад не повинно дублюватися чи пересікатися з повноваженнями органів місцевого самоврядування територіальних громад. Вони мають стосуватися лише об’єктів спільної власності територіальних громад на період до повної чи часткової передачі їх громадам. Не буде ніякого підпорядкування органів місцевого самоврядування територіальних громад районним радам ані адміністративно, ані фінансово», — зазначив В’ячеслав Негода. 

Повідомлялося, що уряд затвердив новий проект районування областей.

Нагадаємо, що, як вважає політичний експерт Олександр Солонтай, реформа районних рад і законопроєкт №3485 – дві міни для децентралізації.

Також, на думку головного редактора сайту АgroРolit.com Наталії Білоусової, зміна виборчого законодавства та децентралізація по-новому доб’є сільських жителів та закріпачить місцеву владу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 липня 2021
Володимир Зеленський виступить на форумі «Україна 30», присвяченому децентралізації
Володимир Зеленський 28 липня відкриє та виступить на черговому форумі «Україна 30». Він буде присвячений питанню...
1 січня 2021
Децентралізація 2021 року – пакет законів: про засади адмінтерустрою, місцеве самоврядування та державні адміністрації
Для продовження децентралізації в Україні треба прийняти мінімум три закони. Їх перелік озвучив у інтерв’ю  AgroPolit.com перший заступник...
31 грудня 2020
Децентралізація в Україні по за законом — Конституційний суд може її скасувати
Усі шість років проведення децентралізація в Україні фактично перебуває поза законом, бо одне з її ключових понять (ОТГ) не включено до Конституції....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...