Експерти Офісу протидії рейдерству надали рекомендації як протидіяти класичним схемам
Експерти Офісу протидії рейдерству надали рекомендації як протидіяти класичним схемам

Експерти Офісу протидії рейдерству проаналізували проблематику аграрного рейдерства крізь призму роботи Колегії Мін'юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, умовно виділивши 3 класичні схеми атаки. Свої рекомендації щодо протидії схемам експерти надали на своїй сторінці у Facebook.

Схема 1. Зміна власника земельних ділянок шляхом внесення змін до реєстру.

Державний реєстратор, за відсутності визначених законодавством документів або на підставі підроблених документів, вносить зміни до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо власника земельної ділянки.

Схема 2. Рейдерське захоплення врожаю.

На підставі підроблених документів про перехід права власності на корпоративні права фермерського господарства до Державного реєстру прав вноситься запис про зміну власника підприємства, а вже наступного дня «нові власники» починають збирати врожай на земельній ділянці.

Схема 3. Незаконне припинення договорів оренди, емфітевзису і суперфіцію та реєстрація іншого речового права за третьою особою.

Аграрій обробляє земельні ділянки на підставі договорів оренди, а згодом, шляхом вчинення незаконних реєстраційних дій, такі договори оренди припиняються та право оренди земельних ділянок реєструється за третьою особою.

Що робити, аби ці схеми не спрацювали?

Експерти Офісу вчергове наголошують на необхідності подбати про належне оформлення документів, що підтверджують право власності або інше речове право на земельну ділянку, а також про внесення таких відомостей до Державного реєстру прав. Крім того, варто пересвідчитись, чи присвоєно вашій земельній ділянці кадастровий номер.

Поінформований – значить озброєний. Цим правилом теж не слід легковажити і скористатися послугами новітніх моніторингових сервісів, які дозволяють отримати миттєві повідомлення про зміну статусу будь-яких об'єктів нерухомого майна у Державному реєстрі прав. Якщо превентивні заходи не спрацювали і ваше майно потрапило в поле зору рейдерів, експерти радять без зволікань звернутися зі скаргою до Офісу протидії рейдерству або ж до суду. При цьому слід врахувати, що паралельне застосування механізмів адміністративного і судового оскарження може унеможливити задоволення скарги Міністерством юстиції: відповідно до вимог законодавства Колегія відмовляє у задоволенні скарги, коли наявна інформація про судове провадження у зв'язку із спором між тими самими сторонами, із того самого предмета і підстав, – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше в Мін'юсті дали ТОП-5 порад, як уберегтися від рейдерства після відкриття ринку землі.

Адміністративний порядок оскарження реєстраційних дій є ефективним і оперативним механізмом, який дозволяє швидко (в окремих випадках – протягом доби) відреагувати на можливі порушення у сфері державної реєстрації, підкреслили експерти Офісу протидії рейдерству.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 липня 2020
Українців попередили про нову схему земельного «рейдерства»
В Україні набирає обертів новий вид земельного рейдерства, пов'язаний з внесенням добрив. Про це пише прес-служба Асоціації «Свинарі...
8 липня 2020
У Раді зареєстровано законопроєкт, який має удосконалити боротьбу з рейдерством
У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №3774, який має удосконалити боротьбу з рейдерством. Про це повідомляє АgroРolit.com. У...
25 червня 2020
У Раді пропонують саджати за грати недобросовісних реєстраторів і нотаріусів
Парламентарі працюють над тим, щоби ліквідувати проблему рейдерства у державних реєстрах. Про це розповіла голова ТСК з питань захисту прав...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...